Svenska kyrkan är fixerade vid Israels agerande

Replik. I detta radband av Israel-fientliga och antisemitiska tirader läggs nu ytterligare brevet till partierna, skriver Ulf Öfverberg.

I Svenska kyrkans brev till riksdagspartierna står det att Israels regering ”aldrig kommer att acceptera en tvåstatslösning”. Jag påpekade i min tidigare artikel att det inte stämmer. Det är ett centralt påstående eftersom det ger en bestämd negativ bild av den ena parten, Israel. En bild som är en lögn.

I svaret från Eva Christina Nilsson (ECN) i Kyrkans Tidning nummer 27/28-16 kommenteras inte detta alls! Ljuger kyrkan för att sedan när lögnen avslöjas svara med kompakt tystnad?

ECN påstår att det är en ”relativisering av andra människors lidande” när jag påpekar att situationen för människorna i övriga regionen är mycket värre än i Israel.

Men det är det inte. Jag försvarar inte bosättningar eller alla husrivningar. Israel har inte moraliskt carte blanche att bete sig hur som helst (och det gör de inte heller). Men kyrkan lider av en perspektivlöshet och är fixerade vid Israels agerande.

Lägg kyrkans brev till andra ställningstaganden så bildas ett mönster. Och det är inget vackert mönster: utfasningen av ”hebraismer” i förslaget till ny kyrkohandbok, kyrkans kampanjer för partiell bojkott av Israel som det enda landet i världen värt att bojkotta, Kairos-dokumentet med antisemitiskt innehåll, dokumentet ”En vandring till Betlehem” där konflikten beskrivs i falska termer med antisemitiskt inslag. Och så vidare. I detta radband av Israel-fientliga och antisemitiska tirader läggs nu ytterligare ett lögnens dokument, brevet till partierna.

Vi ser en kyrka som förvandlats till en vänsterpolitisk kamporganisation där en före detta­ ärke­biskop träffat ledare för terror­organisationen Hamas och där demoniseringarna av mellanösterns enda demokrati av­löser varandra. Arvet från Svenska kyrkans mörka förflutna är levande. Det är skamligt.

Ulf Öfverberg
Generalsekreterare Svensk Israel-Information

Fotnot: Eva Christina Nilsson meddelar att hon avböjer att svara och avstår i nuläget från ytterligare debatt.

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.
,
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
8

Lediga jobb

LEDIGA JOBB

Stockholms stift
Stockholms stift

Kantor

Härnösands stift
Härnösands stift

Diakon

Härnösands stift
Härnösands stift