Tack, biskop Erik!

Marcus Romedahl ledamot av kyrkomötet, Lunds stift
Biskop Erik Eckerdal

Biskop Erik Eckerdal. Foto: Marcus Gustafsson

Istället för att begära att biskop Erik ska be om ursäkt för kyrkomötet vill jag istället tacka honom.

I Kyrkans tidning har det förekommit flera kyrkomötesledamöter som varit kritiska mot biskop Erik, och sättet han celebrerade mässa på kyrkomötets inledande session i Uppsala, där han lade till ordet “dig” i instiftelseorden.

Arga Facebookinlägg mot biskop Erik har formulerats. Vänstern i Svenska kyrkan och gudstjänstutskottets vice ordförande Ann-Charlotte Miller går till och med så långt att hon anmälde biskop Erik till ansvarsnämnden för biskopar, och berättar för KT: “Det blir ett hån mot de kyrkomötesledamöter som jobbat så mycket med kyrkohandboken” och kräver biskop Erik ber om ursäkt för kyrkomötet.

Jag vill meddela en avvikande uppfattning. Biskop Erik bör inte be om ursäkt för kyrkomötet. De som följde gudstjänsten på plats i Uppsala eller såg mässan i efterhand,  kan se hur vackert biskop Erik gestaltar måltiden. Något som inte nämns, är predikan, som var kraftfull, och kanske var det den som gjorde att en del kyrkomötesledamöter kände sig provocerade? Eftersom anmälarna visste att det skulle se märkligt ut att anmäla predikan började de leta efter småfel i hans liturgi istället.

Men är det inte viktigt att man skiljer på sina roller? En präst som är förtroendevald i kyrkomötet, och dessutom är vice ordförande i gudstjänstutskottet måste ju inse att genom att hon och Visk kräver att biskopen ska be om ursäkt för kyrkomötet gör att det framstår som att hon för hela kyrkomötets talan när det finns många olika uppfattningar. Vissa är högkyrkliga här också.

Istället för att begära biskop Erik ska be om ursäkt för kyrkomötet vill jag istället tacka honom. Det var en fin mässa, som jag hade glädjen att se i efterhand.  Jag är förmodligen inte ensam av kyrkomötets ledamöter att tycka detta var bra. Tack.

Marcus Romedahl
Ledamot av kyrkomötet, Lunds stift

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
BGOL
Delar helt denna tacksamhet, biskop Erik borde själv sitta i gudstjänstutskottet. Idag är det exakt sju år sedan den Helige Fadern firade mässa på Malmö arena och själv bad "tackade dig" i den eukaristiska bönen. Så tag och lär, alla historielösa!
PH
Var kan man ta del av predikan??
Erika
Finns det möjlighet att ta del av predikan?
Mikael Alm
Framför allt är detta ett så litet ärende att en anmälan till Biskoparnas ansvarsnämnd bara drar ett löjets skimmer över anmälaren och kyrkomötet. Dessutom bidrar det till att urholka den principiellt viktiga roll som ansvarsnämnden har att spela i vår kyrka, när den får sådana ärenden att behandla.
Arne Nilsen, Kh emeritus
Håller helt med Marcus Romedahl! Tack Biskop Erik! Lägg till ..Dig eller ..Gud eller ..sin himmelske Fader
Församlingspräst
Intressant hur svårt en del människor har att använda sig av exempelvis Google. Här är predikan och eukaristin: https://www.youtube.com/live/cNe-nb-AepY?si=B3HkPRks3ciWygvk
Johannes
Har nu sett mässan i efterhand. Jättebra predikan och innerlig liturgi. Jag tror Gud är nöjd! Sen får ledamöter tjafsa om de vill.