Vi måste agera på nödropet!

Kerstin Dahlberg medlem i Svenska kyrkan
Arkivbild. Foto: TT

Dagarna före påsken kom ett skriande nödrop från de kristna i det Heliga Landet till övriga kristna i hela världen. Nu måste alla som ser sig själva som bekännande kristna agera.

Kristna kyrkor världen över har nu firat påsk, så även Svenska kyrkan.

Vi har levt med sveket, förnekelsen, mörkret och döden för att sen få jubla över uppståndelsen och ljuset. Hela det över 2000-åriga dramat. Men nutidens drama - hur hanteras det av Svenska kyrkan?

Dagarna före påsken kom ett skriande nödrop från de kristna i det Heliga landet till övriga kristna i hela världen. De tog upp den etniska rensning som palestinierna drabbas av nu och ockupationens ok som de fått leva med i många årtionden. De beskriver den djupa besvikelsen över att vara svikna av sina kristna systrar och bröder. Hela uppropet- ett ”Urgent call” finns att läsa på kairospalestine.ps. Alla som ser sig själva som bekännande kristna bör läsa. Och agera! Tron får aldrig bli enbart en snuttefilt eller något estetiskt vackert med psalmsång och fina ritualer. Tro förpliktar.

Det har funnits Påskuppror inom Svenska kyrkan tidigare. Nu hanns det av förklarliga skäl inte med till påsken eftersom nödropet kom bara dagarna innan. Men med helgen över finns det tid till aktion.

De mest akuta vräkningar och konfiskeringar i Jerusalem som nu är på gång är planerade till 2 maj (under den grekisk-ortodoxa påsken). Hundratals palestinier i Östra Jerusalem ska fördrivas från sina hem, där de levt i generationer, för att lämna plats åt israeliska bosättare. Ännu en illegal bosättning. Och detta är endast ett exempel på vad som pågår medan alltför många blundar, sviker och förnekar. 

Kan Svenska kyrkan med ärkebiskopen i spetsen låta detta fortgå utan att agera och hur är det i så fall ställt med mod och kristen kärlek? Om kyrkan ska bevara sin trovärdighet krävs handling och den måste komma snabbt.

Kerstin Dahlberg
medlem i Svenska kyrkan

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.