Tuff utmaning när SKM och Lutherhjälpen skrotas

Den klassiska missionen inom Svenska kyrkan har sina rötter i sent 1800-tal. På en gammal svartvit stumfilm galopperar missionären fram till häst, någonstans i Afrika. Även om det var snudd på en schablon redan då, så är den tiden för länge sedan förbi. Under senare årtionden har missionens arbete alltmer handlat om samarbete med självständiga kyrkor, fortbildning och social rättvisa.

Biståndsarbetet inom Lutherhjälpen växte fram betydligt senare, efter andra världskriget. På 70- och 80-talet förknippades det med konkret och handfast bistånd. Det borrades brunnar i Bangladesh och ordnades yrkesutbildningar runtom i världen. Bland mycket annat.

Båda rörelserna har haft en stark självbild och förmåga att entusiasmera till engagemang. Men de levde helt åtskilda, trots att de fanns sida vid sida inom Svenska kyrkan.
  Med tiden blev det ohållbart. Det blev helt enkelt svårare och svårare att upprätthålla någon klockren gräns. Svenska kyrkans mission, SKM, och Lutherhjälpens arbete är två sidor av samma mynt. Inte något väsensskilt.

Därför är det logiskt att ”varumärkena” SKM och Lutherhjälpen nu går i pension. Även om det är två trotjänare som väcker starka känslor, inte minst inom Svenska kyrkan. Men tiderna förändras. Dessutom har processen pågått länge. Det vi ser nu är det avslutande upploppet fram mot mållinjen.
  Redan 1990 kom de dåvarande direktorerna med ett förslag om ett samgående. Men den gången blev det tvärnit.

Den här gången har frågan drivits mer försiktigt. Ett steg i taget. Alla eldsjälar som finns ute i stiften och församlingarna ska med på tåget. Så sent som för fem år sedan framställdes det som en självklarhet att både SKM och Lutherhjälpen skulle finnas kvar, även om de slogs samman i en organisation.

Det finns också en annan logik, som drar i samma riktning. I en värld där nationella gränserna inte längre är något hinder för tankeutbyte, så är det närmast självklart att det internationella arbetet angår alla. Den tiden är förbi när särskilda ombud kunde stå för engagemanget.

Sist men inte minst handlar det om att bli en slagkraftig aktör på insamlingsmarknaden. Bli duktigare på att samla in pengar helt enkelt. Svensken i gemen är visserligen givmild, men konkurrensen hårdnar. Varken SKM eller Lutherhjälpen är någon publikmagnet och många givare är äldre.
  Den tuffa utmaningen blir att bygga upp det nya. Det som ska bli ännu bättre.

Dag Tuvelius 08-462 28 01
dag.tuvelius@kyrkanstidning.com

,

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.