Utveckla samarbetet i stället för att avveckla

Skarpnäcks församling, EFS, Hammarbykyrkan, personalen, de närboende och alla aktivitetsdeltagare. Alla är förlorare när samarbetsavtalet sagts upp.

Hammarbykyrkan, som länge varit en samarbetskyrka i Skarpnäcks församling, representerar för oss Svenska kyrkan då den är som bäst:
✦ Öppen teologisk profil
✦ öppenhet mot omgivningen
✦ stark gemenskapskänsla
✦ brett barn- och ungdoms­arbete
✦ stort frivilligengagemang
✦ numera också ett tydligt invandrar­arbete.

2009 skrev församlingens dåvarande kyrkoherde mycket positivt om samarbetet i kyrkans 40-årsjubileumsskrift och så sent som vid EFS-föreningens årsmöte 2012 skrev vi själva om det goda samarbetet. Nu är allt detta raserat på ett halvår av en liten majoritet av ”politiska” nomineringsgrupper tillsammans med den nya kyrkoherden Maria Berg.  
Skarpnäcks församlings nuvarande ledning verkar inte förstå samarbetskyrkotanken, som ju är att EFS ställer upp med egna pengar och resurser för att tillsammans med församlingens resurser driva Svenska kyrkans verksamhet i ett visst församlingsdistrikt.

Den 2 april skrev vi under en överenskommelse efter långa förhandlingar som säger att det mångåriga samarbetsavtalet mellan Skarpnäcks församling och EFS i Hammarbykyrkan bryts redan den 1 juli 2013, 19 månader innan avtalets uppsägningstid går ut. För att bryta avtalet i förtid betalar församlingen en ekonomisk engångs­ersättning, som motsvarar ca hälften av avtalets värde för EFS-föreningen och som därför knappast kan betraktas som generös . Trots att vi tvingats till en uppgörelse har vi kunnat avsluta samarbetet utan ”hard feelings” kring själva avslutet.  

Alternativet till att acceptera uppgörelsen hade varit en juridisk process, som vi dock inte ville belasta EFS och Svenska kyrkans relation med. Församlingen drev inledningsvis uppsägningsprocessen som om det existerande samarbetsavtalet inte fanns. Hanteringen i kyrkorådet lämnar också mycket övrigt att önska.  
Sammantaget lämnar hela den oväntade uppsägningsprocessen en mycket besk eftersmak. Vi har inte – som församlingen kanske trodde – lutat oss tillbaka som offer.  Vi har kämpat på många olika plan, vilket Kyrkans Tidning också skrivit om.  
När vi äntligen fått till stånd en medling på stiftet och en skriftlig rekommendation skrev biskop Brunne ett brev till kyrkoherden och klargjorde sitt fulla förtroende för församlingens aktörer och desavouerade därmed stiftets egen medlare. Då kändes måttet rågat.
Församlingens agerande har helt enkelt stöd på högre kyrklig nivå och då är några kämpande förhandlare från EFS i Hammarbykyrkan inte mycket värda.  Vi är förvånade över att det inte finns någon överordnad struktur som kan göra korrigeringar vid flagranta fel av en församlingsledning, förutom ett i detta avseende uppenbarligen mycket tandlöst domkapitel.

Nu kommer EFS-föreningen att driva den svenskkyrkliga verksamheten vidare i den stora kyrkan på Hammarbyhöjden utan stöd från Svenska kyrkan. En oerhörd utmaning för medlemmarna som nu behöver ställa upp som frivilligarbetare i ännu större utsträckning än hittills och minst fördubbla föreningens inkomster via gåvor för att på sikt ens ha råd med en anställd. Detta utöver kyrkoavgiften till Svenska kyrkan.

Som vi ser det finns det bara förlorare i denna process: Skarpnäcks församling, EFS, Hammarbykyrkan, personalen, de närboende och alla aktivitetsdeltagare.
Kanske finns det på sikt en möjlighet till återupptaget samarbete. En annan kyrkoherde skulle kunna öppna för en mer samarbetsvänlig inställning i församlingen. Höstens kyrkoval kan kanske byta ut den samarbetsfientliga m+s+v-koalition, som politiskt drivit nerläggningen av samarbetet.  
Men Hammarbyexemplet borde också kunna generera idéer om nya samarbetsformer med en lekmannadriven rörelse som EFS i storstadsområden. Kopplingen till en enskild församling är kanske inte den optimala samarbetslösningen.

Vi skulle gärna vilja vara med i ett samtal om utveckling av samarbetet mellan EFS och Svenska kyrkan på lokal nivå och inte avveckling som nu skett i Skarpnäck. På sikt kommer Svenska kyrkan behöva allt mer av ideellt arbete. EFS bör med sin erfarenhet, kunskap och struktur kunna vara ett viktigt inslag i den svenskkyrkliga väven även i en storstad som Stockholm.

Göran Ahlforn
ordförande i EFS-föreningen i Hammarbykyrkan

Carl-Olof Strand
sekreterare i EFS-föreningen i Hammarbykyrkan


 

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.
,

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.