Varför detta hemlighetsmakeri vid tillsättning av kyrkoherde?

Christer Hugo präst i Trångsund-Skogås församling, Huddinge pastorat
Rekrytering

Anställda medarbetare har rätt att ha en susning om vem som skulle bli deras kommande chef. Illustration: Getty Foto: erdikocak

Ingen offentlighet beträffande vem som sökt tjänsten som kyrkoherde. Ingen offentlighet när det gäller processen i stort. Min stilla fråga är: Varför?

När en ny biskop ska utses i vår kyrka är ordningen ett under av transparens – åtminstone relativt sett. De nominerade biskopskandidaterna är inte hemliga, alla presenteras ordentligt i bladet, med porträtt och cv. Och hearingarna är offentliga för alla. Finns också på nätet.

Jämför detta med hemlighetsmakeriet som blivit när det gäller tillsättning av kyrkoherde. Ingen offentlighet beträffande vem som sökt. Ingen offentlighet när det gäller processen i stort. Allt mycket hysch-hysch. Rykten och viskningar i korridorer.

Min stilla fråga är: Varför? Fordom – det är inte så längesen faktiskt – stod det i de kyrkliga tidskrifterna vem som sökt såväl kyrkoherdetjänster som komministraturer. Jag tror att den sortens öppenhet inte enbart tillfredsställde nyfikenhet och skvaller. Det handlade om församlingarnas rättighet att ha något hum om vem som kunde tänkas bli deras nya andliga ledare (andligt ledarskap är ju som bekant en viktig del av uppdraget som kyrkoherde – ja, fick man lära sig på pastoralinstitutet, det är faktiskt en del av förväntningarna på varje präst). Det handlade dessutom om de anställda medarbetarnas rimliga rätt att ha en susning om vem som skulle bli deras kommande chef.

Så, återigen, varför detta hemlighetsmakeri? Har ­tanken på kyrkorådet som lika med ett ­företags styrelse fått så pass starkt fäste att man glömmer att det inte är vilken vd som helst som ska tillsättas?

Christer Hugo,
präst i Trångsund-Skogås församling, Huddinge pastorat

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Nu är det ju offentligt vem som sökt en tjänst, dvs om någon frågar ska namnen lämnas ut.
Stephan Gullberg
Tyvärr kan väl kyrkan vara som andra arbetsplatser, d v s karriärmöjligheter etc på den nuvarande arbetsplatsen kan gå mycket trögare om det är känt att man är öppen för att byta arbetsgivare och söker tjänst i en annan församling. Därför väljer de flesta att inte skylta öppet med att de söker en annan tjänst.
Leif Eriksson
Jag håller med till fullo. Det är församlingens ledare som ska utses. Tack för den fina passningen.