Visst hör vargen hemma i skapelsen men då i rimligt antal

Lars-Ivar Ericson C
Flå 20180818. Ulver i Bjørneparken i Flå. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix / TT / kod 20520 Foto: Paul Kleiven

Därför måste vi acceptera avskjutning av varg

REPLIK

Prästkollegan Carl-Henrik Henriz tycker att kyrkan skallgöra insatser för att rädda vargstammen. Jag respekterar hans stora intresse för djur och natur men tycker att hans vision om att vi skall ha många vargar i vårt land leder till en ohållbar situation.

Anledningen är att jag förstår att det stora antalet vargar har medfört problem på många håll i vårt avlånga land.I Skåne håller antalet dovhjortar på att halveras och fårägare samt hundägare fruktar för djurens säkerhet på grund av de etablerade vargreviren.

Jag träffar folk från Värmland och Dalarna som kan berätta om att rådjuren kraftigt minskat i antal. Oroliga föräldrar som bor i skogstrakterna måste följa sina barn till skolskjutsen. Flera hundar har dödats av vargar och stängsel kring betesdjur räcker inte till.

Javisst hör vargen hemma i skapelsen men då i rimligt antal. En lösning vore att såsom jag föreslog i en riksdagsdebatt med dåvarande jordbruksministern Ann-Christine Nykvist skapa tre  inhägnade reservat i Sverige och på så sätt bevara vargstammen utan att det får följder för djur och människor. Detta förslag fick inte gehör och därför får vi acceptera avskjutning och de genetiska problemen löses genom invandrade vargar från grannländerna.

Lars-Ivar Ericson C

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

Taggar:

Natur

Prenumerera på Nyhetsbrev

2 Kommentar

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.

Tomas Falk
Kyrkans inställning har alltid varit att vi människor har en särställning i skapelsen. Att vi människor äger jorden och att våra djur och natur är skapat för människans skull. Själv är jag som lantmätare utbildad i denna doktrin. Och även som kristen. De andra av våra närliggande världsreligioner (Islam och judendom) har samma syn, och grundas på samma skrifter. Varenda kvadratmeter ska ägas av en människa, ett företag eller en juridisk person. På gamla dar har jag börjat ifrågasätta denna doktrin. Tänk om vi är ett djur av alla i vår herres hage?
Monika
Blir allvarligt skrämd av tankar på hur galet mänskligheten och kyrkans företrädare måste ha missuppfattat vad "råda över den" kan tänkas innebära i relation till "skydda och bevara"! Tänker på Jesu frestelser där just härskandet avvisades i den sista prövningen, vad den andre Adam nekade var den förste Adams fall. Det blir domen över mänskligheten om vi inte vänder om.