De smyckar Norrköping med husmorsgraffiti

Kvinnonätverket #Hemma i Norrköping ägnar sig åt ”Husmorsgraffiti”. Här syns Yusva AlSlivani, Ahrarj Ali, Jacqueline Olivares, Tullan Willén och Christina Liem. Foto: Marcus Gustafsson
Anneli Lindberg tittar till graffitin i Norrköping. ”Jag har också fått ett annat hemma, säger hon. Jag har vidgat det”. Foto: Marcus Gustafsson
Anneli är uppväxt i en familj där man tänkte på återbruk. ”Mamma gjorde lapptäcken och jag stoppar och lagar”. Återbruk är självklart. Foto: Marcus Gustafsson
- Vi frågar inte om lov, säger Anneli Lindberg med ett snett leende. Vi smyckar staden på ett icke- förstörande vis. Jag är frontfiguren och jag får ta smällen om det blir något problem. Foto
Bästa återbruket Kvinnonätverket Hemma i Norrköping ägnar sig åt ”Husmorsgraffiti” i form av att de skapar verk av begagnade virkade dukar och liknande som de sedan sätter upp runt om i Nor

Färgglad husmorsgraffiti kammade hem första pris i Kyrkans Tidnings tävling Bästa återbruket 2019. Konstverken är gjorda av virkade, återbrukade dukar som Kvinnonätverket #Hemma fogat samman i sinnrika mönster.

– Priset är ett sådant erkännande, säger Anneli Lindberg, konstnärlig ledare som är initiativtagare till nätverket. Jag känner mig välsignad och jag vill behålla den känslan.

Som förstapris i Kyrkans Tidnings tävling får nätverket bidrag till en resa med Ekoturen i buss i det östgötska landskapet.

Kvinnonätverket # Hemma har skapat mjuk gatukonst i flera år. De träffas varje måndag i folkhögskolan Marieborg, de syr och virkar samman virkade dukar från någon second hand-butik och de fikar och umgås med varandra.

Innan de säger hej så tar de en promenad och sätter upp de nytillverkade konstverken någonstans i staden.

Hittills har det blivit ett tjugotal konstverk. Bakom Kristinaskolan hänger fortfarande ett jättelikt hjärta i rött.

– Det är vår stolthet.

Mot väggen till en elcentral spirar en blomsteräng av virkade dukar och en av sidorna till klockstapeln vid Borgs kyrka sprakar i olika lila färger. Det var det sistnämnda verket som juryn till Bästa återbruket föll för. Och motiveringen finner du på detta uppslag.

Vilket av alla konstverk är Anneli mest nöjd med?

– Vissa verk är jag stolt över för att de håller en hög konstnärlig kvalitet. Men mest stolt är jag över alla kontakter jag vågat ta under åren och alla vänner jag har fått. Sedan jag startade nätverket har livet blivit mycket mer.

Den här måndagen står helgens pridefestival i fokus. På bordet ligger virkade dukar från RIA second hand i regnbågens alla färger. En efter en dyker medlemmarna i Kvinnonätverket upp. Några är infödda svenskar, andra har bott i Sverige några år. Ibland blir de tio personer, ibland blir de femton.

– Vi är kvinnor med olika ursprung, säger Anneli Lindberg. En del är nyanlända, som väntar på uppehållstillstånd, andra har bott här en tid och somliga är födda i landet. Vi vill lära känna våra medsystrar och handens arbete. Vårt gemensamma språk är textilen.

Vi smyckar staden på ett icke-förstörande vis. Jag är frontfiguren och jag får ta smällen om det blir något problem.
Anneli Lindberg

Idén till Kvinnonätverket föddes strax efter den stora flyktingvågen 2015. Anneli mötte många kvinnor som pratade om sina barn och hur glada de var att barnen fick växa upp i Sverige.

– Jag tänkte ” men ni då? Ni har väl också en framtid.” Många av dessa kvinnor sitter fast mellan man och barn och får inget utrymme för sig själva. Det ville jag ändra på.

 

och har fått olika stora bidrag åren 2017, 2018 och 2019 från Svenska kyrkan till sitt projekt.

– Vid första träffen visade jag ett bildspel på gerillaslöjd, jag visade tips på lekfullhet. Det var inga problem. Kvinnorna förstod och snabbt startade ett grupparbete. Jag vill väcka lust på våra träffar.

Jacqueline Olivares har varit med i nätverket i ett och ett halvt år. Hon kommer från Chile och tycker om att skapa saker utifrån virkade dukar som inte används längre.

– Det är ett bra återbruk när vi snyggar till vår stad, säger hon. Dessutom umgås vi och får gemenskap. Vi pratar och förstår varandra med kärlek.

Christina Liem kommer också varje måndag till Marieborg.

– Jag tycker att nätverket är en jättebra idé. Vi möter kvinnor från andra delar av världen. Och vi går ut på stan och lär oss att hitta till nya miljöer.

Dukarna på bordet i orange, lila, grönt och blått syr kvinnorna ihop till en regnbågsvepa. Vid sidan av skapar de en bonad i ljusblått och rosa prydd med blommor.

Anneli som är Norrköpingsbo sedan barnsben tänker ut olika platser som behöver smyckas. Sedan promenerar man tillsammans till det ställe där konstverket ska hängas upp. På så sätt lär kvinnorna känna Norrköping och gör sig mer hemmastadda.

– Vi frågar inte om lov, säger Anneli med ett snett leende. Vi smyckar staden på ett icke- förstörande vis. Jag är frontfiguren och jag får ta smällen om det blir något problem.

I kväll får halsduken i regnbågsfärger klättra uppför ett träd vid Färgargården inför pridefestivalen. Bonaden i ljusblått hängs på ett staket.

– Graffitin är lätt att sätta upp och lätt att ta ner, säger Anneli Lindberg. Vi använder antingen garn eller buntband.

Fakta: Anneli Lindberg

Konstnär med inriktning på textil, grafik, foto och blandtekniker.

Fick nyligen Martin Lönnebos kulturstipendium.

Har gjort ett av frimärkena i kollektionen Slöjdkraft som släpptes av Postnord den 10 januari.

Nu aktuell som initiativtagare till och konstnärlig ledare för Kvinnonätverket #hemma som fick första pris i Bästa återbruket 2019.

Fakta: Juryns motivering till vinsten

Dubbelt hållbart. Husmorsgraffiti kommer många till del, både i tillkomst och exponering. Det pryder verkligen det offentliga rummet. Alla virkade dukar som fallit i glömska – nu finns det en möjlighet till återanvändning.

Taggar:

Återbruk Ideell

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.