Succé för kyrkans bilkurragömma: "Något att se fram emot"

Bilkurragömma i Arboga I Arboga anordnar kyrkan en meningsfull kväll för bilburen ungdom. Först åker ungdomarna ut med sina epatraktorer och gömmer sig, sedan kommer församlingspedagogen efter i sin bil och letar efter dem. Under tiden har alla kontakt via Livesändning på Facebook. Foto: Mikael M Johansson

Äntligen något för våra barn, sa föräldrar till motor­buren ungdom när kyrkan började med bilkurra­gömma. Äntligen något för oss att se fram emot, sa de unga själva. Kyrkans Tidning var med en kväll när baslådor fick själen och Epatraktorn att gunga.

Fredagkväll. Baksätet på en pimpad svart Volvo 740. Röda ledslingor från Biltema lyser upp och gör det mysigt inne i bilen. Efter en slingrande färd på Arbogas gator har vi stannat till vid en garageinfart, dold bakom frodigt försommarbuskage.

Neo Wasell, en ung man i sällskapet, har gått upp till sin lägenhet alldeles intill för att hämta chips och stämningen är på topp. Volvon är Alice Björklunds, men eftersom hon ännu inte har körkort för bil får Benjamin Karlsson köra. Alice hade Epa förut, men nu har hon en vanlig Volvo och fortsätter vara med på bilkurragömman.

– Vi kommer för gemenskapens skull. Vi är jätteglada att de gör det här för oss, kyrkan. I stället för att tycka att vi är drägg fixar de träffar som betyder något för oss. Det känns väldigt roligt, säger Alice Björklund.

Alice Björklund och Neo Wasell brukar klara sig undan upptäckt.

 Foto: Mikael M Johansson

En Epatraktor som också är med på bilkurragömman glider så tyst den kan förbi oss och ställer sig i närheten. Församlingspedagog Mikaela Lundin livechattar via Instagram och komminister Johan Linnman kör kyrkbilen och letar efter ungdomarna.

Vi har fått tio minuter på oss att gömma våra bilar och A-traktorer. Nu letar kyrkbilen efter oss.

Vi hör Mikaelas röst i telefonen: ”Jag ser dig, Elias!” Ungdomarna skriver svar i chatten och bekräftar att de blivit hittade. Men Alice Björklunds Volvo klarar sig undan upptäckt till ungdomarnas stora glädje. ”Vi klarade oss igen!”

"Det är inte så lätt alla gånger att ha Epatraktor. Andra bilister tycker att vi kör för fort eller för sakta och många klagar. Men nu när kyrkan har börjat med det här har vi träffarna att samlas kring", säger Fhilip Magnusson. Foto: Mikael M Johansson

Vid samlingen på långtidsparkeringen vid järnvägsstationen har vi tidigare på kvällen träffat Fhilip Magnusson som går i ettan på gymnasiet. Han har en stilig röd pickup och är laddad för kvällens två omgångar av bilkurragömma plus den tredje då prästen och pedagogen i sin tur ska gömma sig.

– Det är inte så lätt alla gånger att ha Epatraktor. Andra bilister tycker att vi kör för fort eller för sakta och många klagar. Men nu när kyrkan har börjat med det här har vi träffarna att samlas kring. Mina föräldrar tycker att det är toppen. Vi har något att se fram emot och göra. För det händer inte så jättemycket i Arboga.

Församlingspedagog Mikaela Lundin från Arbogabygdens församling startar kvällens första omgång av bilkurragömma. Foto: Mikael M Johansson

Förberedelserna har på sina håll varit stora. Som kamouflagenät instoppat i skuffen. Om nätet läggs över Epatraktorn i en skogsdunge är det så gott som omöjligt att se bilen.

Församlingspedagogen Mikaela Lundin gör sig redo för nästa omgång. Drygt 30 fordon står på två led och hon startar dem i proffsstil. Med armarna uppåt, utåt och sedan sänkta. Bilarna varvar upp och tävlingsinstinkten tar över. När startskottet går, pinnar bilarna iväg allt vad kamremmen håller.

Bilkurragömma en gång i månaden

Kvällen övergår snart i tidig natt. Det gäller att inte sluta för tidigt, utan hålla kvar de närmare 70 ungdomarna så länge det går och är roligt.

En gång i månaden arrangerar Arbogabygdens församling bilkurragömma. Det började 2020 med en fråga från kommunen. Vad kunde Svenska kyrkan göra för motorburna ungdomar som allmänheten uppfattade som störande?

– Det är många unga som håller på med idrott eller har andra aktiviteter, men den här gruppen har ofta inget ordnat, säger Johan Linnman, präst i församlingen.

Prästen Johan Linnman och pedagogen Mikaela Lundin är ett sammansvetsat team som dragit i gång Arboga motorkyrka. Foto: Mikael M Johansson

Efter en provomgång med god uppslutning permanentades verksamheten och nu försöker Mikaela Lundin och Johan Linnman arrangera bilkurragömma en kväll i månaden. En träff då filmen Bilar visades på biografen, korvgrillning samt jakt på påskharar i Sankt Nicolai kyrka i stearinljusens sken har kryddat fredagskvällarna och varit uppskattade, förklarar de.

Den 20 augusti kommer en heldag med Epatraktorer att ordnas på Finnåkers stiftsgård, tre mil bort. Det gäller att vara påhittig och förnya konceptet, men idéer saknas inte.

– De flesta av de här ungdomarna hade vi aldrig mött tidigare, men över tid har vi fått fin kontakt, säger Johan Linnman.

Bilkurragömma i Arboga I Arboga anordnar kyrkan en meningsfull kväll för bilburen ungdom. Först åker ungdomarna ut med sina epatraktorer och gömmer sig, sedan kommer församlingspedagogen efter i sin bil och letar efter dem. Under tiden har alla kontakt via Livesändning på Facebook. Foto: Mikael M Johansson

Mikaela Lundin fyller i att Instagram är en utmärkt kanal att nå ut med. Arbogamotorkyrka växer på sociala medier för varje kurragömmaträff. Hon har också församlingskontot Änglanytt där hon är karaktären Majken som med mycket humor svarar på frågor som ungdomar har. Nu har kontona Änglanytt och Motorburen ungdom kopplats ihop.

– Vi är jättetydliga med att vi är kyrka, vi har kyrkkläder på träffarna och ungdomarna vet ju att vi är präst och församlingspedagog, säger Johan Linnman.

– Vi har kommit längre med den här gruppen än vad vi nånsin trodde vi skulle göra. Vi behöver inte vara tydligare med det kyrkliga. Vi har samtal och kontakt och det är gott nog. Det här är vår variant av modern mission.

Felix har blivit hittad vilket Mikaela Lundin skriver och filmar i live-chatten. Foto: Mikael M Johansson 

Fakta: Hur bilkurragömma kan startas

Börja med de ungdomar ni redan har kontakt med.

Bygg ett konto på sociala medier. Posta ofta. Informera om allt i kanalen. Livesänd under bilkurragömman.

Det är inte svårt att dra i gång. Två ledare behövs, en som kör kyrkbilen och en som livesänder under letandet.

Hitta en bra startplats som inte stör andra.

Samordna eventuellt första träffen med kommunen.

Fakta: Arboga motorkyrkas 10 budord

1. Följ trafikreglerna.

2. Missbruka inte förtroenden som ni får.

3. Kör aldrig trött, ta paus.

4. Ring och berätta var du är om du är sen.

5. Ta inga risker i trafiken, det kan kosta liv.

6. Ragga inte på din kompis partner.

7. Slanga inte bränsle.

8. Ljug inte. En triangel ­betyder 30 km/h.

9. Var nöjd med din bil. ­Kompisens behöver inte vara bättre.

10. Slösa inte energi på ­andras likes, du är bra som du är.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.