Klimatpredikanten Stefan Edman väcker lusten att kämpa

Bra predikningar innehåller både lag och evangelium. Det gör denna bok av Stefan Edman, tycker recensenten. Foto: Johannes Jansson/Wikimedia

Stefan Edman har skrivit en bok om det han är enastående på: att förena saklighet och imponerande kringsyn med konstruktiva förslag.

Anders Wejryd recenserar boken Bråttom men inte kört.

När frågan om slutförvaring av utbränt kärnbränsle i 100 000 år aktualiseras på nytt så är vi nog många som undrar över om vi alls har någon mänsklighet då. Ingen av oss vet. Men vi kan väl vara mer konstruktiva än så, och tänka på generationer som ligger närmare i tiden.

Det har gått djupt in i oss att läget för planeten är mycket allvarligt, så djupt att många helst förtränger hela saken.

Stefan Edman har skrivit en bok om det han är enastående på: att förena saklighet och imponerande kringsyn med konstruktiva förslag. Bråttom men inte kört, är den välfunna titeln.

Även den som är välorienterad i de här frågorna hittar en hel del ny kunskap i denna lättlästa och faktaspäckade bok. Dessutom blundar den inte för konflikter som måste hanteras när vi försöker ställa om från den abnorma fossilparentesen till något som kan räcka längre.

Stefan Edman gör det utan att överge en stark tro på demokrati och respekt för individen – och han väcker hopp. Vi kan och vi är redan på väg! Men det förutsätter fortsatt samspel, målmedvetenhet, teknik och inte minst förundran över vad Gud ger!

När man som läsare påminns om att solpaneler på ett par procent av Saharas yta skulle klara hela mänsklighetens energibehov, så är det inte hopplöshet som väcks utan lust att få vara med.

Bra predikningar innehåller både lag och evangelium. Det gör denna bok.

Anders Wejryd

Fakta: Bråttom men inte kört

BOK

Stefan Edman

Votum förlag

Taggar:

Klimat