Ett liv som textil konstnär

Gunilla Sjögren har skrivit en personlig och varm bok om sitt konstnärskap under fyrtio år. I text och bild skildras tillblivelsen av framför allt kyrkotextilier och broderier i profana miljöer.

På drygt 230 sidor hinner man lära känna konstnären och få en inblick i hennes uppväxt och liv.

Varje alster tycks ha en inneboende historia. Altarbilden till Mikaelskyrkan i Göteborg mäter exempelvis fyra meter, Gunilla Sjögren vävde den i två delar. Hela vävnaden är en lovsång som hon fått mycket beröm för.

Kormattan till Sjömanskyrkan i Skagen beställdes i slutet på 1980-talet. Gunilla hittade det teologiska budskapet i Johannes-evangeliet där Jesus talar om att han är världens ljus.

I mattans symbolik finns Kristuskorset. Tanken är att man i en kyrklig ceremoni ska gå från mattan, genom mittskeppet och ut i världen med ljus och glädje i hjärta och sinne, skriver konstnärinnan.

De speciella tröjorna i dominostickning har Gunilla Sjögren stickat på resorna mellan familjens hus i Löderup och bostaden och ateljén i Göteborg. Hon avslöjar att en tröja tar cirka 160 timmar att sticka. ”Tidens flyktiga timmar och minuter fångade i maskor förenar nytta med nöje”, skriver hon.

Idén till boken kom ursprungligen från Håkan Berg som fotograferat många av Gunilla Sjögrens alster i kyrkor, församlingshem och privata samlingar.

Fakta: Sakralt och profant: Om Gunilla Sjögrens konstnärskap

Gunilla Sjögren
Bokome förlag

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Perfekt coffeetable book eller på nattygsbordet eftersom jag läser om den hela tiden. ”Gunilla speglar det andliga ljuset,sprider glädje och öppnar sinnen!”citat Lennart Widing. Perfekt också som presentbok🤗