Utmaning på sociala medier ledde till adventsång i helgen

Sjung tre adventssånger, med högst tre andra personer, vid fönstret hos någon som lever ensam. Den som vill kan lägga ut sången på sociala medier, utmanade Anders Göranzon. Foto: Olof Brandt, Mikael M Johansson

Anders Göranzon utmanade människor att gå ut och sjunga coronasäkert tillsammans under första adventshelgen, filma och ladda upp på sociala medier. Här kan du se och höra hans egen adventskör.

Uppdaterad.

– Jag och min familj sjöng på tre platser under helgen. Vi hade väldigt roligt och de vi sjöng för blev jätteglada. I ett fall fick vi godis utslängt till oss och på en annan plats ställde de ut glögg och pepparkakor till oss, säger Anders Göranzon, generalsekreterare för Svenska Bibelsällskapet.

Utmaningen, som han beskrev i ett event på Facebook, gick ut på att tillsammans med högst tre andra sjunga tre adventssånger för någon som lever ensam. Sången skulle framföras utanför personens fönster eller balkong, och med minst två meters avstånd till varandra. Den som ville kunde spela in sången och lägga ut på sociala medier med hashtaggen #hosiannautmaningen.

– När jag har tittar nu efter har jag sett att runt ett 30-tal personer har lagt upp något under hashtaggen. Det är ett större genomslag än vad jag hade trott.

Idén till utmaningen fick Anders Göranzon när har tänkte på hur mycket han själv älskar att sjunga tillsammans med andra, och på människor som tycker om att lyssna till sången.

– I år är det svårt att sjunga de älskade adventssångerna tillsammans som vi brukar. Jag är själv körsångare sedan barndomen och kände att det skulle bli väldigt tomt att inte få sjunga sångerna tillsammans med andra. Samtidigt sitter många ensamma nu, som kanske gärna vill lyssna.

Tillsammans med sin fru, en av sina döttrar och en nära vän sjöng Anders Göranzon bland annat för en äldre, dement kvinna som själv älskar att sjunga. Till utmaningen föreslog han tre sånger.

– Hosianna var given. Själva ordet betyder ju ”rädda oss!” och det är en bön som jag tror många delar i denna tid. Dotter Sion valde jag för att många körsångare kan den utantill. Bereden väg för Herran går att sjunga i körsättning och den passar även bra om den som lyssnar vill sjunga med.

Se och hör Anders Göranzons adventskör.

Sångarna är från vänster: Anders Göranzon, bas, Kristina Göranzon, alt, Karolina Göranzon, sopran, Ulf Engström, tenor. På balkongen: Elsie Ländin (Ulf Engströms mamma).

Inför utmaningen funderade Anders Göranzon kring eventuell smittorisk. Regeringens gräns för sammankomster är åtta personer. Men med två meters avstånd mellan körsångarna såg han framför sig hur de skulle ta upp en väldigt stor yta.

– Genom att vara högst fyra kan många hålla det inom familjen, och då är ju själva sånggruppen säker. Jag ringde också och talade med en smittskyddsläkare som sa att det är ofarligt om vi håller avstånd och inte har någon direkt framför oss när vi sjunger, utan till exempel bakom ett fönster på glänt.

Utmaningen gällde första adventshelgen och Anders Göranzon har inte bestämt ännu om han ska sjunga nästa helg, men det är möjligt.

– Min äldsta dotter och hennes man ska ut nästa helg också. Någon på Facebook skrev att det här skulle kunna bli en tradition, och det tycker jag verkligen. I England är man ute kring jul och sjunger carols, varför ska man inte vara ute och sjunga adventssånger i Sverige. 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.