Lyssnarna får önska teman när radions morgonandakt jubilerar

Susanne Dahl, en av lyssnarnas favoriter, får ett specialuppdrag med anledning av jubileet. Foto: Helena Andersson Holmqvist/Moskit Media

Den 1 september fyller ett av Sveriges radios äldsta program 90 år. Som en del av firandet bjuds lyssnarna att skicka in förslag på ämnen för Morgonandakten.

Varje vardagsmorgon sedan den 1 september 1930 har svenskarna kunnat vakna till rösten av en människa som talat om det kristna budskapet. Sändningstiden har varierat under åren, liksom lyssnarantalet, men Morgonandakten är en institution som säkert kommer att överleva sin hundraårsdag. Det tror producent Marianne Greip när programmet står inför sitt 90-årsjubileum.

För närvarande sänds Morgonandakten klockan 05.45, utan repris.

– Det är inte prime time precis, men det är en bra tid på så vis att man möter lyssnaren vid sängkanten, säger Marianne Greip.

Lyssningen varierar mellan 60 000 och 110 000 lyssnare per sändning, vilket kan jämföras med radiogudstjänsten som har cirka 230 000 lyssnare per sändning.

– Lyssningen rör sig inom ett ganska stort spann. Det handlar sannolikt om vad man har för morgonrutiner och vem som gör programmet, säger Marianne Greip.

Susanne Dahl, studentpräst i Umeå, är en av de mest uppskattade andaktshållarna. Under vecka 44 kommer hon att hålla fem andakter på teman som lyssnarna bjuds in att föreslå.

I samband med jubileet kommer även en bok med andakter ur programmet.

2020 är ett stort jubileumsår för program med kristet innehåll: Helgsmål fyller 80 år och Andliga sånger fyller 50 år.

Om tre år, 2023, fyller radiogudstjänsten 100 år. Den första radiogudstjänsten sändes 1923, två år innan Sveriges Radio grundades.

Rakel Lennartsson