Förintelsen i realiteten

Böcker

De fattiga i Lodz
Steve Sem
Sandberg
Albert Bonniers förlag

Hotel Galicja
Per Agne Erkelius
Norstedts

Inte på länge har jag blivit så berörd av svensk litteratur som i höst, av Steve Sem-Sandbergs De fattiga i Lódz och Per Agne Erkelius Hotel Galicja. Två mästerverk, olika i stil och omfång, men båda så djupt mänskliga, gripande, genomkonstnärligt skrivna och äkta i sitt engagemang att man formligen lever med i dessa öden, tider och platser. Sällan har Förintelsen blivit en sådan realitet som i denna ”skönlitterära” gestalt. Båda böckerna är en bragd, av var sin storartad författare.
Kaj Engelhart 

Lysande stjärna på deckarhimlen


BOK
Nattfåk
Johan Theorin
Wahlström
& Widstrand

Om man kommer för tidigt till kyrkan på julmorgonen kan man hamna på de dödas
julotta. Denna sägen använder Johan Theorin i sin andra bok Nattfåk. Den ut-spelas på en fiktiv plats på Öland med en gammal fyrmästargård och en märklig dubbelfyr. Alla platsens döda tar del i handlingen. Men Nattfåk är också en spännande kriminalroman i nutid med för genren ovanligt levande personer.
Deckardrottningar i all ära, men Johan Theorin är genrens mest lysande stjärna just nu. Och han är fortfarande på väg uppåt.
Magnus Ringgren

Tröstlöst men ändå hoppfullt


BOK
Människor helt utan betydelse
Johan Kling
Norstedts

Det finns många årets böcker – en av dem är Johan Klings Människor helt utan betydelse. Tröstlöst om att stå bredvid och titta på, iaktta utan att delta, med en gnutta hopp. Jag tror att den säger något om vår tid.

Ann Heberlein

Gastkramande läsning om spöken


BOK
Att umgås
med spöken
Göran Dahlberg
Ruin förlag

Författaren och redaktören Göran Dahlbergs debutbok Att umgås med spöken liknar ingen annan. I etthundratjugofem mikroessäer delar Dahlberg med sig av sin omfattande kunskap om spöken, vare sig det rör sig om litterära, vetenskapliga, politiska eller historiska källor.
Genom sin konsekvent sakliga hållning till fenomenet blir resultatet i sann mening gastkramande. ”Det sägs att det går tio döda på varje levande människa. Tyngden går en på nerverna.” Utan tvekan en av 2009 års mest omskakande böcker.
Ola Sigurdson

Årets viktigaste bok om äldreomsorgen

BOK
Sånger från
äldreomsorgen
Ragnar Thoursie
Albert Bonniers
förlag

Ragnar Thoursies diktsamling Sånger från äldreomsorgen är solklart årets viktigaste bok. Det är sällsynt att en 90-åring på ett vårdhem kan gestalta sina upplevelser i diktform. Men där lyckas Thoursie till fullo med briljanta formuleringar som ”hemtjänstens tappra välfärdsarmé”. Läsningen får en ytterligare dimension om man känner till att Thoursie i ungdomen var en prisad lyriker som gav upp sitt diktande för att tjäna det socialdemokratiska välfärdsbygget. Så blir han själv på ålderns höst en levande utvärdering av denna politik.
Ingemar Andersson

Inblickar i ett barns helvete


BOK
Vi har ju hemligheter i den här
familjen
Therese Eriksson
ICA bokförlag

22-åringen Therese Erikssons Vi har ju hemligheter i den här familjen är ingen stor litteratur – men ger inblickar i ett barns helvete med alkoholiserad mor, tidvis psykotisk. Med järnvilja klarar hon sig och leder nu organisationen Maskrosbarn.
90-årige poeten Ragnar Thoursies Sånger från Äldreomsorgen är en osentimental hyllning till det lilla livet på en vårdavdelning. Piotr Anderszewski Plays Bach: English Suite Beethoven: Piano Sonata Webern: Variations Op.27 sänker håvar ned i evigheten.
Owe Wikström


Klokt och vackert om livets mening


Bok
Man utan minne
Nicole Krauss
Brombergs

Vad händer när man drabbas av en minnesförlust? Vem är man utan sina minnen? Vem blir man när man utifrån en tomhet skapar nya minnen utan några trådar till det förflutna? Skulle vi kunna, med den ännu avlägsna teknikens hjälp, ”dela” minnen med andra? Det är sådana existentiella frågor Nicole Krauss ställer i sin roman Man utan minne (Brombergs). Klokt, insiktsfullt och vackert om livets mening, människans villkor, främlingskap och kärlekens makt. Kan med fördel avnjutas med bakgrundsmusik av Avishai Cohens jazztrio. 
Jackie Jakubowski

Rafflande historia med fromma hjältar


Bok
Fader Elia,
en apokalyps
Michael O’Brien
Fredestad Förlag

Jag dröjde med att öppna spänningsromanen Fader Elia, en apokalyps, titeln tyngde. Men väl ett stycke inom greps jag rejält. Det är en rafflande historia, kryddad med teologiskt idéinnehåll.
En världsstrid är på gång mellan Påven med en krympande skara kristna och Presidenten med sina makthavare. Munken Elia försöker motvilligt medla. Det blir ett slags omvänd Da Vinci-koden – om nära framtid i stället för historisk tid, om fromma som hjältar i stället för skurkar. Boken är den första i en serie som förlaget har planer på att översätta. Om inte apokalypsen besannas innan dess.   
Kerstin Elworth

Kamp för civilisation och bildningsideal


Bok
Tom Holland
Tusenårsstriden
Leopard förlag

2000-talseuropén tar kristendomen för given. Vara kristen är som att andas gratisluft. En gång i tiden var det annorlunda. Man fightades på slagfältet för sin identitet, slog i böckerna för att formulera den. Kämpade mot både inre och yttre demoner för att behålla civilisationen intakt, för att leva upp till bildningsideal och moralkrav. Barbari och hedendom var verkliga hot och tänkbara alternativ. Man känner, när man läser Holland, djup tacksamhet mot tidigare släktleds och generationers insatser.
Jan Hoff

Allt är sig likt i Sundströmland


cd
Stefan Sundström
Ingenting har hänt
National

Trubaduren vurpar med sin cykel på väg till en fest. Döden stryker tätt förbi med hjärnskakning och tretton stygn. I det nödvändiga lugnet och ron efter olyckan kom sångerna.
Mycket är sig likt i Sundströmland. Det är drömmarna vi glömt och gömt, tv som söver oss, pengarna som styr. Och på den andra sidan finns naturen, medmänniskorna och kärleken som ger mening åt vårt korta liv.
Vår tid  som kretsar så mycket kring saker, konsumtion och nöjen   behöver en vurpad trubadur. Vi behöver sångerna som berättar för oss att vi alla ska i jorden.
Mikael Löwegren

Otäckt i skuggan av nazismen


seriebok
Julia von Kleist
Jean-Blaise Djihan, Bruno Marivain och Marine Tumelaire
Emmanuel Proust Editions

Ett stramt tecknat och otäckt seriealbum som handlar om en tysk tvåbarnsmor i skuggan av nazismen. Boken är första delen av tre.
Historien börjar på Lindarängens flyghamn norr om Stockholm. Dit kommer en vinterdag 1920 greve Eric von Rosen. Trots snöoväder vill han bli hemflugen till sitt slott Rockelsta (som i boken mera liknar Gripsholm). En avdankad tysk stridsflygare åtar sig uppdraget. Piloten heter Hermann Göring. 
Mikael Mogren

Innerliga sånger som lovprisats


CD
We sprout in Thy Soil
David Åhlén
Compunctio

Kristen musik får sällan cred i den sekulära världen. Ett undantag är indiepopsångaren David Åhléns senaste cd, som har lovprisats överallt. Lyssna på innerligheten i hans sånger och fatta varför.
Helt skakad blev jag av Kristian Lundbergs Yarden (Symposion). En skoningslös skildring av ett allt hårdare och kallare underklasssverige.  Hur lyckas man skriva en så vacker bok om ett så tufft ämne?!
Maria Küchen

Existentiell roman av toppklass


BOK
Främlingen
Albert Camus
Albert Bonniers förlag

Främlingen, som skrevs 1942, är kanske det främsta exemplet på en existentialistisk roman. Med denna vitala nyöversättning förstärks en redan från början stark läsupplevelse.
Mersault lever i en absurd värld men är inte medveten om dess absurditet. Han lever i nuet. Endast kroppens skönhet har något av värde. Tillfälligheterna gör att han mördar en arab på en strand i Algeriet. Mersault betraktas som totalt känslokall, ett monster. Nu ska han giljotineras.
Vad spelar det för roll. Livet saknar mening. Lev på ändå, säger Camus. Mörkret och det atmosfäriska kvalmet framkallar blixten och ljuset.
Olav Wiström

Tänjer på gränsen för det uthärdliga


FILM
Antichrist
Lars von Trier

Årets mest provocerande film är Lars von Triers psykologiska utmaning AntiChrist. Den tänjer på gränser för det uthärdliga och vägrar att släppa taget.
AntiChrist är hans mest vidriga film sedan Breaking the Waves. Han har en förmåga att kombinera det djupt existentiella med banaliteter. Kanske är det just det som gör von Trier nyskapande.
För den som inte vill se kroppsstympning på film, rekommenderar jag Clint Eastwoods Gran Torino – en pärla som får mig att gråta när jag ser Clint som död i en kista.
Susanne Wigorts Yngvesson

Skruvade poppärlor som man blir glad av


CD
Erin McCarley
Love, Save the Empty
Universal
Republic
Bäst och bäst…men den platta som snurrat MEST hos mig pop-året 2009 är nog Erin McCarleys Love, Save the Empty. Den gör mig riktigt glad! Positiva, småskruvade pop-pärlor med skönt kluriga melodier.  Rekommenderas varmt mot gråmulna innesittar-dagar.
Annars kan jag tipsa om färöiska Jens Marni, som håller den gamla nordiska pop-rock-fanan skyhögt med sin välproducerade och tajta The Right Way (JMH Music). Lite 90-talsfeeling. Finns till exempel på Spotify.
Anders Parsmo