Dokumentärfilm om blivande präster

"Det finns inte så många filmer om präster, särskilt inte dokumentärer.  Därför tyckte vi att det var dags! Vi var väldigt nyfikna på att få syn på prästens roll i samhället ur blivande prästers perspektiv", säger Olga Ruin. Foto: Marcus Gustafsson

Om ungefär 1,5 år är Olga Ruins och Fanny Rosells dokumentärfilm klar. Under det sista året har de följt en klass som går sista året på SKUI i Uppsala. Olga Ruin berättar mer om projektet för Kyrkans Tidning. 

– Vi har följt en klass som går sista året på SKUI i Uppsala. Vi har varit där och filmat en–två gånger i veckan och också följt några personer lite närmare. Vi var också med på deras prästvigningar nyligen. 

Varför har ni gjort det?

– Det finns inte så många filmer om präster, särskilt inte dokumentärer.  Därför tyckte vi att det var dags! Vi var väldigt nyfikna på att få syn på prästens roll i samhället ur blivande prästers perspektiv. De har ännu inte blivit präster men är på väg mot yrket, då blir yrkets uppgifter och utmaningar tydliga. Vi var också allmänt nyfikna på ett yrke som man ofta pratar om. Sverige har en stark kristen tradition, samtidigt är vi ett av världens mest sekulariserade länder. 

Vad hoppas ni uppnå?

– Vi vill att de som inte har så personlig relation till Svenska kyrkan ska få en ny och uppdaterad bild av vad en präst är i dag. Vi hoppas också att de som redan har en relation till kyrkan ska kunna spegla sig och se kyrkan skildrad i sin egen tid. Filmen är klar om ungefär 1,5 år.

Var det något som förvånade er?

– Kanske hur rörlig prästrollen är, samtidigt som man är representant för en stor institution. Och hur enormt varierade arbetsuppgifterna är – man ska kunna röra sig ledigt från det största till det minsta. Det imponerades vi av.

Taggar:

Film Kultur

Maria Lannvik Duregård

maria.duregard@kyrkanstidning.se

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.