Möten och mångfald: Tre aktuella böcker att läsa i höst

Böcker

"Jag tror att många av de som medverkar i dessa böcker känner rädsla och förstämning sedan valresultatet fastställdes", skriver Helen Egnell.

Helene Egnell recenserar tre böcker som kommit i år och som tar med läsaren in i de interreligiösa mötenas värld.

Det senaste dryga decenniet har en mängd mötesplatser skapats för kontakter mellan ­människor av olika religiös tillhörighet. Det handlar om projekt, centra, föreningar och utbildningar. Nu börjar det som skett där synas i bokutgivningen – tre böcker som kommit i år tar oss med in i de interreligiösa mötenas värld.

Men samtidigt som alla dessa platser för öppenhet och dialog skapats har vi sett en annan rörelse, en som motverkar möten och uppammar antisemitism och islamofobi och som satte avtryck i årets valrörelse. Jag tror att många av de som medverkar i dessa böcker känner rädsla och förstämning sedan valresultatet fastställdes. Och just därför är det en sådan välsignelse att de här böckerna kommer just nu, de kan ge ”råg i ryggen”, för att låna en av titlarna, till alla som vill verka för gemenskap och sammanhållning på religionens grund.

Möten och mångfald är en frukt av det gedigna arbete som skett i Göteborg under många år. I längre och kortare intervjuer möter vi judar, muslimer och kristna som berättar om vad deras tro betyder för dem och hur de ser på människor av annan tro. Vi lär också känna de olika sammanhang där de ingår, och som de varit med att skapa. Det är viktigt att synliggöra alla dessa sammanhang, som sällan syns i media: interreligiösa rådet i Angered, Samarbetsrådet för judar och kristna, Abrahams döttrar, kvinnoföreningen Hoppet, körkortsprojektet Driva, ungdomsföreningen For The People, Tillsammans för Sverige – ett ­axplock av allt det goda som sker på så många ställen i vårt land.

I mina skor är ett resultat av just Tillsammans för Sveriges arbete med storytelling. Här berättar judiska och muslimska ungdomar med egna ord om sina liv och vad den religiösa identiteten ­betyder för dem. Texterna har samlats under tre rubriker: Minnespolitiken om hur trauman från Förintelsen och Bosnienkriget förs vidare från generation till generation; Motståndskraften om hur omfamnandet av den religiösa identiteten ger styrka och Gränslinjerna som behandlar ”mellanförskapet” och hur man förhandlar olika delar av sin identitet, som att vara ”en vanlig kurdisk sefardisk judinna från Jämtland”. Erfarenheter av antisemitism och islamofobi finns med, men är inte huvudtemat i de personliga och välskrivna texterna.

Råg i ryggen är ett resultat av ärkebiskop Antje Jackeléns projekt En värld av grannar, som samlade människor med engagemang i flyktingmottagande över hela Europa. Som en del i projektet utlystes en broderitävling där det gällde att skapa broderier av tolv citat avsedda att inspirera dem som arbetar över religionsgränserna för fred och gemenskap. Förutom bilder av de fantasifulla broderierna finns reflektioner över citaten och dessutom beskrivningar till två av broderierna.

Vi kan känna igen oss i andra troende människor oavsett religiös riktning, det är en insikt som berättelserna förmedlar.

Identitet är ett centralt begrepp i de båda förstnämnda böckerna. ”Religion som identitetsmarkör har fått en renässans, tyvärr har det ofta lett till ytterligare polarisering snarare än nyansering. Därför behöver fler berättelser om religiös identitet få höras!” Den programförklaringen ur Möten och mångfald kan gälla också för I mina skor. Och berättelserna är mångfaldiga. Vi möter både de som är tillfreds med att vara ortodoxa utövare av tron och de som behöver bråka och ifrågasätta för att hitta hem i sin tradition.

Vi kommer människorna nära, deras berättelser är individuella men många teman återkommer. Tro handlar om trygghet, sinnesro, förankring och stabilitet som en förutsättning för att våga möta de som är annorlunda, den är en fyr eller kompass som visar riktningen. Vi kan känna igen oss i andra troende människor oavsett religiös riktning, det är en insikt som berättelserna förmedlar.

Möten och mångfald, som är rikt illustrerad med färgbilder, är utgiven i samarbete med studieförbunden Sensus och Ibn Rushd och har samtalsfrågor för gemensam läsning. Det vore fantastiskt om den blev underlag för studiecirklar i församlingarna, där så är möjligt i religiöst blandade grupper. I mina skor är en mer avskalad bok för egen begrundan, även om den förstås också kan fungera utmärkt i en bokcirkel. Råg i ryggen är med sina vackra bilder och korta texter något av en coffee table book som lämpar sig väl som i stället-för-blommor-present.

”Det ligger i allas intresse att vi kan utveckla en svenskhet som rymmer alla svenskar” skriver professor Simon Sorgenfrei i sitt förord till I mina skor. Efter 2022 års val är det en än viktigare uppgift. De här böckerna kan bli viktiga redskap i det arbetet.

Helene Egnell

Fakta: Böcker

i mina skor

Titel: I mina skor. Personliga ­berättelser om livet som ung jude och ung muslim i Sverige

Red: Daphne ­Arbouz, Jasmin Khwaiter och Liam Sallmander

Förlag: Hjalmarson & Högberg förlag

 

möten och mångfald

Titel: Möten och mångfald. Om ­religiös identitet och öppenhet för varandra

Red: Lina Alsterlund, Pierre Eriksson, Henrik Frykberg och Göran Rask

Förlag: Argument

 

råg i ryggen

Titel: Råg i ryggen. Broderi för ­religionsfred

Red: Karin Ahlqvist & Jonas Löhnn

Förlag: Argument

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.