Kultur
Julbordets historia: kristet och magiskt blandades i helgens mattraditioner
Julens koppling till mat och gemenskap har gamla rötter. I det gamla bondesamhället var Jesus hedersgästen vid julbordet, och helgens mattraditioner präglades av både kristna och magiska föreställningar. Etnologen Ewa Bigestans tecknar historien om julmaten och livsåskådningen.
I den sörmländska statarstugan (tv) åts bara två julrätter på 1920-talet, bogfläsk och lutfisk med vitsås och potatis. På bilden t h bjuder husmor i Delsbogården på Skansen in till julbordet. Julbrödet hade en uttalat kristen symbolik.
Ewa Bigestans
Fira jul, säger vi. Det vi firar är den glada Kristi födelses fest, som Olaus Magnus uttryckte sig på 1500-talet i sin berömda Historia om de Nordiska folken.
Prenumerera på Kyrkans Tidning
Tre månader för 49 kr
Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill.
- • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
- • E-tidning - papperstidningen i digital form
- • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz
Ord pris 125 kr/mån
KÖP