Magnus Persson bejakar nådens rörelse till förvandling

Magnus Persson är samverkanssekreterare på EFS. Foto: Lars Dareberg

Nådens rörelse handlar om att lyhört och följsamt varsebli Andens verk i det egna och andras liv.

Christian Braw har läst boken Som ringar på vattnet.

Magnus Persson är pingstpastorn som blev präst i Svenska kyrkan. Han är nu verksam som inspiratör i Evangeliska fosterlandsstiftelsen. I hans bok Som ringar på vattnet kan vi följa honom till den punkt där han nu befinner sig. Hur har han kommit dit? 

Själv skriver han: ”När jag, som inte har rötter i denna tradition, närmade mig denna kyrka, var det genom att studera hennes lära, så som den är omvittnad i hennes grundläggande dokument”.

Om Svenska kyrkans bekännelseskrifter: ”Dessa texter är rika på underbar undervisning om vilken förvandling, vilken iver och vilka goda gärningar som är frukten av evangelium och som flödar ut ur det nya livet i Kristus”.

Bland bekännelseskrifterna är Lilla Katekesen den mest kända; den återfinns också i alla psalmböcker. Den äldsta av bekännelsetexterna är den apostoliska trosbekännelsen, och den yngsta är Uppsala mötes beslut från 1593, som bland annat innehåller en viktig beskrivning av Svenska kyrkans bibelsyn.

Detta är förpliktande dokument. Magnus Persson hänvisar med stort allvar till sitt prästlöfte: ”... att stå fast i kyrkans tro, rent och klart förkunna Guds Ord så som det är givet i den Heliga Skrift och så som det är omvittnat i vår kyrkas bekännelse”.

Vad är det alltså han har funnit? Det är vägen till livsförvandling genom tro på Jesus Kristus och genom ett liv i hans kyrka. Han beskriver denna väg i sex steg: Förtvivlad, förundrad, förlorad, försonad, förmedlad, förvandlad. Denna väg kunde också beskrivas med ord som ”nådens ordning”.

Själv talar Magnus Persson om ”nådens rörelse från förtvivlan till förvandling”. Det handlar om Guds sätt att leda människor, som låter sig ledas av honom. Det handlar alltså om att lyhört och följsamt varsebli Andens verk i det egna och andras liv.

Man kunde tillägga – i sam­tiden. Vart leder det? Till ett autentiskt, äkta kristenliv. Och detta äkta kristenliv är ett äkta mänskligt liv, i all dess djup och höjd, ett liv redo att gå in i Guds eviga härlighet.

Det som får Magnus Persson att söka längs dessa stigar är lång erfarenhet av församlingslivets många projekt, krav, metoder och visioner – som till sist bara blir yta.

Han har ett viktigt budskap till hela Sveriges kristenhet och särskilt till Svenska kyrkan: Ni har i er grund oerhörda skatter av andlig insikt och andlig vägledning. När denna insikt blir till liv i konkreta människor, då sprider sig livet – som ringar på vattnet.

Christian Braw
präst och docent i teologi

Fakta: Bok

Som ringar på vattnet – Nådens rörelse från förtvivlan till förvandling

Magnus Persson

EFS Budbäraren

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.