Samtal på bokmässan; Om kapitalismens kris

Det är själva systemet som är orsaken till dagens ekonomiska kris. Men ingen vågar ändra systemet av rädsla för att allt ska bli ännu värre. Det var en av slutsatserna seminariet Om godheten och girigheten på bokmässan i Göteborg i dag.

I panelen satt bland andra regissören Stefan Jarl, vars film Om godheten tidigare i år belönades med Svenska kyrkans filmpris. Filmen uttrycker med regissörens drastiska ord förtvivlan över det ”exkrementala överflödets perversa terrorism” vi i dag är slavar under.

- Marknadskrafterna är en varg som släppts in i hagen och tagit över våra värderingar på områden där de inte hör hemma. Vi har gått från att vara medborgare till att bli kunder och vinstmaximering har blivit närmast ett moraliskt imperativ.

Finansvärldens härjningar skapar ett avhumaniserat samhället, långt i från ”ett anständigt liv”, sa Stefan Jarl, med en anspelning på sin egen klassiska dokumentär.

Journalisten Kajsa Ekis Ekman, som tillbringat de senaste åren i krisens Grekland, kritiserade ordet girighet i sammanhanget. Hon menade att det reducerar problematiken till enskilda människors brist på moral, när det i själva verket handlar om att vi lever i ett system som bygger på profit. Vi lever i ett kapitalistiskt system, men vi får aldrig lära oss vad kapitalism är.

- Kapitalismen har ingen plan eller mål för samhället. Den bygger på en mängd intressen som slåss mot varandra. Det är tabu att kritisera själva systemet, trots att profiten är boven i det hela.

Andreas Cervenka, ekonomijournalist på Svenska Dagbladet flikade in att ingen, inte heller politikerna vet hur det system vi har skapat fungerar.

Samtalet kom in på finanskraschen 2008, var efterverkningar fortfarande påverkar människor världen över, men där inga på allvar har ställts till svars, och där inga egentliga åtgärder har gjorts för att komma tillrätta med det som orsakade kraschen.

- Jämfört med 1930-talet då en rad begränsningar infördes i finansvärlden, så har allt fortsatt i stort sett som vanligt, sa Kajsa Ekis Ekman.

Andreas Cervenka konstaterade att trots att man vet att systemet fungerar dåligt, så vågar ingen göra något, av rädsla för en ännu större krasch. Bankerna har blivit ”too big to jail”.

Så vad kan göras, undrade moderatorn Marit Kapla.

Förre Stockholmsbiskopen Caroline Krook talade om ”profetisk diakoni”. Kyrkan ska inte nöja sig med att plåstra om sår, utan också identifiera faror och brister i samhället och verka för att sådana permanent undanröjs.

Kajsa Ekis Ekman framhöll att profitens makt måste börja begränsas genom att sektor efter sektor i samhället börjar undantas från vinstintresse, med start i de viktigaste samhällsfunktionerna som skola och sjukvård.

Martin Larsson

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.