Överlevare berättar i fotoutställning

Foto: Henrik Mill

Några av Förintelsens överlevare tar plats på bild och med inspelade röster i Västerås domkyrka. Utställningen är en ny version av Fading stories, som i höstas visades på Fotografiska i Stockholm.

Även i år har Västerås domkyrka ett ambitiöst program med anledning av Förintelsens minnesdag den 27 januari. Det börjar redan på lördagen då fotoutställningen öppnar.

Sanna Sjöswärd, fotograf och författare, har intervjuat några av dem som ännu finns kvar och kan berätta om de antisemitiska massmorden under Andra världskriget. De överlevandes porträtt ställs ut i kyrkan, och besökare kan med hjälp av egna smarta telefoner lyssna på deras berättelser.

– Jag hoppas att berättelserna kan väcka människors känsla att våga säga ifrån när det behövs. Det handlar om hur vi ser på varandra som medmänniskor, säger Sanna Sjöswärd i ett pressmeddelande.

– I det alltmer hårdnande samhällsklimat vi befinner oss i blir det viktigare och viktigare för oss som kyrka att erbjuda en motbild och stå på de svagas sida, säger Peter Forsberg, domkyrkokaplan och utställningens producent.

Brita Häll

50

Lediga jobb

LEDIGA JOBB

Härnösands stift
Uppsala stift
Stockholms stift
Strängnäs stift
Lunds stift
Linköpings stift
Västerås stift
Västerås stift