Passion för dräkter och textilier prisades

Annelie McCaffrey Tollerå

"Målet är att kunna tolka ett varierat dräktskick över kyrkoårets söndagar, högtider och vardag. Hur såg egentligen ett brudfölje med tärnor ut i Östergötland?", säger Annelie McCaffrey Tollerå om framtidsplanerna för sin hobby. Foto: Katarina Sandström Blyme

Annelie McCaffrey Tollerå är till vardags kommunikatör i Svenska kyrkan Norrköping. Vid sidan har hon en kärlek till kulturarvet, närmare bestämt dräkt och textil. Under fredagen den 14 oktober tilldelades hon biskop emeritus Martin Lönnebos kulturstipendium för 2021. 

Annelie McCaffrey Tollerå har skördat nya framgångar inom dräkt och textil. Tidigare har hennes driv uppmärksammats i media, på bröllopsmässa, kulturnatten i Norrköping och inte minst av amerikanska TV-kanalen CNN. 

Nu kan hon lägga till ännu en framgång på listan. Under fredagen tilldelades hon nämligen Martin Lönnebos kulturstipendium på 10 000 kronor för sina kreativa sätt att berätta om kulturarvet.

Hobby utanför arbetstid

Annelie som arbetar som kommunikatör i S:t Olofs församling har vid sidan av detta drivit bloggen ”Dräkt i norra Östergötland” där hon får utlopp för sitt särskilda intresseområde. Dessutom är hon medlem i Dräktnätverket i Östergötland och är skicklig på att forska och tolka gamla textilverk.

Jag syr och sysslar med detta utanför arbetstid, en hobby som är bekostad av mig privat. Jag har även lyft in folkdräkt i mitt arbete när jag har haft turen att få göra en serie korta guidningsfilmer över några av våra kyrkor. Där har jag skapat ett ”alter ego” – ett kulturarvsego som kallar sig Sörgårds-Anna, för att få en fläkt av vårt kulturarv och kyrkornas långa historia", berättar Annelie.

Jag har också representerat Svenska kyrkan under Norrköpings bröllopsmässa under några år, klädd som allmogebrud, som har väckt glädje, nyfikenhet och uppmärksamhet, säger hon.

Vill undersöka hur tärnor var klädda

Östergötlands allmogeklädsel från slutet av 1700-talet är Annelies specialområde då hon fördjupat sig i detta genom att utföra en omfattande bouppteckningsstudie.

Målet är att kunna tolka ett varierat dräktskick över kyrkoårets söndagar, högtider och vardag. Hur såg egentligen ett brudfölje med tärnor ut i Östergötland? Vi har några brudpällar bevarade i våra kyrkor i Linköpings stift. Det vore en rolig grej att rekonstruera eller tolka i framtiden!

För prissumman finns det redan en plan.

Stipendiesumman täcker ungefär vad jag har lagt ut för bouppteckningsstudien i transkriberingar, så det passar jättebra! När man sysslar med dräkt, rekonstruktion och tolkningar vill man gärna ha hantverksmässigt gjorda tyger och material, vilket såklart också är kostsamt.

Fakta: Martin Lönnebos kulturstipendium

Biskop Martin Lönnebos kulturstiftelse är bildad för att hedra biskop emeritus Martin Lönnebos person och gärning.

Varje år delar stiftelsen ut ett stipendium.

Utdelande och beslutande organ rörande stipendiet är stiftsstyrelsen i Linköpings stift.

Motiveringen detta år lyder

”Förutom att sy, tolka, rekonstruera och berätta kring dräkt och textil, har Annelie Tollerå också genomfört en omfattande bouppteckningsstudie i Vånga och Risinge socknar för att kunna bidra till en utökad kunskap.”

En stipendiat tar emot priset - 10 000 kr - varje år.

Källa: Svenska kyrkan

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.