Årets julklapp – ett gott val

Jonas Eek ledarskribent
Skärmlådan är Årets julklapp enligt Handelsn utredningsinstitut. Foto: Mikael M Johansson, Anders Wiklund/TT

Att mobillådan har utsetts till Årets julklapp är ett gott val som ligger rätt i tiden. Men ingen låda utan undantag, skriver Jonas Eek.

För 32 året presenterar Handelns utredningsinstitut årets julklapp. I år är det mobillådan som har utsetts. Mobillådan är en parkeringsplats för mobilen. Den är ett sätt att bli mer närvarande i fysiska möten och att vila hjärnan från skärmens alla intryck.

Mobillådan är ett gott val som säger något, inte bara om läkaren Anders Hansens stora genomslag, utan om hela vår samtid. 2019 blev året då frågan om vad skärmarna gör med oss och våra barn och unga på allvar lyftes - en fråga som KT:s ledarsida tidigare skrivit om.

Parentetiskt kan nämnas att jag personligen har mobillådan på konfirmandläger sedan Hedenhös, eller åtminstone sedan mobiltelefonens inträde. Jag tror att den är en förutsättning för lägerpedagogikens gruppdynamik.

Samtidigt måste den användas klokt. Det kan alltid finnas konfirmander som av olika skäl behöver ha sin telefon tillgänglig.

Ingen låda utan undantag alltså.

Jonas Eek

Taggar:

Skärmar
Michael Öjermo
Årets konfirmander är födda 2004. De har inte ändat sitt beteende med digitala hjälpmedel och skärmar. De har aldrig använt något annat. Vi äldre ska inte lägga krokben för kidsen. Vi måste alla använda hjälpmedlen klokt. Det är ofta inte ungdomar vars mobiler ringer mitt under en teaterföreställning, till exempel. Det är i så fall äldres telefoner som stör. Våra konfirmander använder mobilen som bibel, bönbok och sånghäfte. Det är jättebra. Då får de med sig kristen rekvisita var helt de i världen vandrar.