Ledarsticket: Färre barn, för klimatets skull?

Foto: Mikael M Johansson

De två rödhättade ledarskribenterna är tillbaka med ett poddavsnitt. Den här veckan samtalar Sändarens Robert Tjernberg och KT:s Fanny Willman om ett kontroversiellt ämne: barnbegränsning som medel för att minska människans klimatavtryck.

Borde kyrkan, om den nu menar allvar med sina satsningar på klimatet, förespråka alla tänkbara medel för att nå sina mål? Kost och resor debatteras flitigt. Med vad med bilen? Barnet? Strikt taget borde fler människor föda färre barn för att minimera sin klimatskadliga aktivitet på jorden. Men är det ens möjligt, eller kristet, att föreslå en sådan sak? 

Därom tvista de debattsugna som läst Susanne Wigorts Yngvessons gästledare i Kyrkans Tidning. Robert roas över förslaget om att dela ut kondomer i samband med gudstjänster och konserter. Fanny anar liksom han att poängen med texten kanske ligger i reaktionerna, inte nödvändigtvis i förslaget i sig.

Även ett faktamässigt, logiskt stringent resonemang måste kunna utstå människans etiska betänkligheter. Fanny synar opinionsbildar-strategin genom att dra paralleller till en, i mångas ögon lika absurd debatt, som utspelade sig i Sverige förra hösten. Även den initierades av en modig Susanne, men den gången i Dagens Nyheter.

Robert Tjernberg har frågor om kyrkornas kommunikation på sociala medier. Han befarar att församlingarna går vilse när de försöker vara relevanta och synliga i de förrädiska algoritmernas värld. Fanny försöker vara en god pragmatiker, men fasas över att det inte tycks gå att vara det utan att låta som en försäljare. Dessutom vidrör ledarskribenterna Robert och Fanny en debatt om Svenska kyrkan i Malmös schlagerfirande under Eurovisions-veckan. Tävlingen är inte fri från politik, kan då kyrkorna rida på dess våg utan att ta ställning? 

Ledarsticket kommer ut varje fredag och är din guide till den kyrkliga samhällsdebatten. Podden görs i samarbete mellan Sändaren och Kyrkans Tidning. Lyssna nedan eller i den app där du helst försjunker i dina poddar. 

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA