LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Magnus
Vilka effekter får detta på medlemsnyttan i den norska kyrkan? Låt oss hoppas att skillsmässan kyrka-stat på det området får bättre konsekvenser än den fick i Sverige.
Andreas Holmberg
Så dumt att då ha kvar kravet på evangelisk-luthersk bekännelse beträffande tronföljarna! Bara för att nuvarande monark råkar vilja ha kvar det. (Lika tokigt blev det i Sverige - och ändå vet vi ju knappast hur evangelisk-lutherska kungen och Viktoria EGENTLIGEN är). Det uppmuntrar bara till institutionaliserat hyckleri - även om vi givetvis har kvar religionsfriheten även för monarker i den bemärkelsen att det ju står fritt för en pingstvänsprinsessa att avsäga sej tronföljden. Men det är inte rimligt alls att ha samma bekännelsekrav på en statschef som på en ärkebiskop (om då åtminstone HAN vore evangelisk-luthersk!).
Kristian Grönqvist
Visst kan man tycka att den kungliga hållningen är rätt märkvärdig på många sätt. Men det kanske har med själva ceremonispelet, maskeraden, att göra. Biskopar, påvar och andra kyrkliga överhuvud är ju ofta mer kejsare än Kejsaren själv. Samma andas barn, så att säga. Liberacementalitet.