Andligt gymprogram som kräver något av oss

Uppsalas biskop Karin Johannesson och den katolska biskopen Anders Arborelius har skrivit en andaktsbok. Foto: Mikael M Johansson, Lars Rindeskog

Ett andligt gymprogram där man får anstränga sig själv är inte helt fel.

Caroline Krook läser Andlig boning åt Gud, av Anders Arborelius och Karin Johannesson.

Denna lilla andaktsbok, skriven av en katolsk biskop och en biskop i Svenska kyrkan, använde jag för min egen andliga fördjupning under stilla veckan.

Omfånget passade perfekt, en del med fyra stilla dagar och en del med fyra samtal med olika teman. Ett andligt gymprogram där man får anstränga sig själv är inte helt fel. Jag följer ganska ofta Hemmagympa med Sofia på tv. Programledaren Sofia är ett under av pedagogik och i att ge uppmuntran. Var och en får genomföra rörelserna på sitt sätt och efter sin egen förmåga.

Så är det med dessa andakter. De kom till under coronatid då en retreat under pingsttid genomfördes digitalt. Karin Johannessons andakter är jordnära och tar avstamp i händelser mitt i det vardagliga livet för att därefter borra inåt och inåt, längre och längre. Anders Arborelius borrar inte för han börjar redan i det innersta.

Visst finns det vissa teologiska skillnader mellan en katolsk kardinal och en luthersk biskop men det är bara nyanser som sannerligen inte stör mig. Tvärtom. Vi behöver inte uppfatta Maria på samma sätt. Vad gör det om våra inre föreställningar skiljer sig från varandra. Ingen av oss har ju ändå svaret. Bara vi vet att Svaret är Jesus Kristus så spelar våra utläggningar inte så stor roll.

Vi behöver inte skämmas för att vi är olika så länge som vi möter varandra i öppenhet och respektfullt samtal. Samtalen fördjupar andligheten. Den här boken är en frukt av god och fördjupande ekumenik.

Pandemin tvingade oss till att fira gudstjänst på nya sätt och finna gemenskap på annorlunda sätt. En del av dess erfarenheter kan vi ta med oss också efter pandemitid. Den här boken är ett exempel. Bäst tycker jag den skulle passa i en liten lekmannaledd grupp som tillsammans vill fördjupa sig andligt, typ en privat bokcirkel.

Många talar om otillfredsställda andliga behov. Så är det nog. Vad gäller vår hälsa måste vi masa oss iväg till gymmet, gympa med Sofia eller ta den långa promenaden. Vad gäller vår andlighet måste vi också anstränga oss. Den här boken är ett bra hjälpmedel.

Fakta: Bok

Andlig boning åt Gud

Anders Arborelius
Karin Johannesson

Argument förlag

Taggar:

Recension Bok

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.