Barnlek i krematorium skapar reaktioner

Stefan Bärve, kyrkogårdschef. Bild: Privat

För första gången någonsin är det öppet hus i krematoriet i Borås. Men satsningen har väckt känslor i sociala medier.

Det är Svenska kyrkan i Borås som lördag den 13 maj bjuder in allmänheten till stadens krematorium. Besökarna kommer att få en guidad tur av anläggningen. Bland annat kommer de tomma ugnarna att visas upp och hur askan förvaras fram till gravsättningen.

- Vi har haft många studiebesök från olika yrkesgrupper och skolklasser. Då får vi alltid många frågor. Därför tänkte vi att vi skulle ge alla som är nyfikna en möjlighet att besöka krematoriet, säger kyrkogårdschefen Stefan Bärve.

Öppet hus sker på ett värdigt sätt

Men besökarna kommer inte att få se hela anläggningen. Kylanläggningen där kistor med avlidna förvaras kommer att hållas stängd för allmänheten.

- Vi jobbar alltid med respekt och integritet på krematoriet, det är inget jippo det här, säger han.

För att barnen ska känna sig välkomna arrangeras en lek för dem. De kommer att få leta efter små bilder av asktroll i krematoriets lokaler. Efter det att Göteborgs-Posten skrev om krematoriets öppna hus har främst asktrollen väckt reaktioner på sociala medier, där somliga tycker att det är vanvördigt.

- I alla beslut väver vi in barnperspektivet. Här frågade vi oss hur vi kan göra så att folk vill ta med sig barnen, och krematoriepersonalen skapade då en liten figur, säger Stefan Bärve.

Barn ställer andra frågor

- Det här lilla asktrollet har väckt mycket känslor på ett sätt som vi inte planerat. Jag tror det delvis handlar om missuppfattningar, man kanske tror att någon ska vara utklädd till troll. Så är det inte.

Tror du reaktionerna beror på att det är laddat med döden?

- Vi sticker kanske ut näsan lite, och man har förstås rätt att tycka till om det. Inte alla pratar gärna om döden och vill påminnas om den. Men vi vet att det finns många frågor som inte ställs, och här får man chans att göra det. Barn vågar fråga andra saker än vuxna.

Till lördagen är det beställt 150 bullar och kaffe.

- Vi får hoppas att bullarna räcker. Eller så kommer det inte alls så många. Vi ser det lite som ett prov, om det blir lyckat så kan det bli en återkommande aktivitet.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Johanna Lundqvist Björn
Så bra att ni ser barnperspektivet!