”Behoven är stora men studentkyrkan försvagas”

Att Svenska kyrkans närvaro och arbete vid universitet och högskolor har monterats ner på flera studieplatser är olyckligt med tanke på att behoven är så stora, säger Inger Lise Olsen, kontaktperson för universitets- och högskolefrågor på kyrkokansliet.

– Strukturellt sörjar jag över att utvecklingen ser ut som den gör. När församlingarna övertog ansvaret för Svenska kyrkans arbete vid universitet och högskolor upplevde många av de anställda i Universitetskyrkan att det strategiska tänket kring deras arbete försvagades. För det betyder inte bara att resurserna krymper, utan även att förståelsen minskar för Universitetskyrkans arbete och det är där som det största problemet ligger, säger Inger Lise Olsen, vars tjänst är avsatt för Universitetskyrkan på 10 procent.

Hon har svårt att förstå hur exempelvis Stockholms stiftsstyrelse tänkte när de i höstas beslutade att fasa ut högskolearbetet från 2020.

– Jag upplever att sjukhus-, präst- och polisprästernas verksamheter tas bättre om hand genom att de har kontaktpersoner på stiften. Vad jag vet är det endast tre stift som i dag har kontaktpersoner för Universitetskyrkan. Den strategiska förståelsen är så mycket viktigare än strukturbidragen från stiften, säger Inger Lise Olsen.

Anette Brandt, studentpastor vid Universitetskyrkan i Uppsala och snart präst i Svenska kyrkan, har varit konsulent för kyrka-högskola på Sveriges kristna råd. I 19 år har hon arbetet ekumeniskt för Universitetskyrkan och hon ser en breddad och fördjupad efterfrågan på verksamheten.

Skälen är många, anser Anette Brandt. Bland annat blir studenterna fler, många läser en andra omgång i livet och antalet utbytesstudenter ökar.

– Kyrkan har inte hängt med utan gått i motsatt riktning med nedskärningar. Universitetskyrkan har inte legat högst upp på prioriteringen inom kyrkorna och tjänsteantalet har gått ner. Verksamheten har kommit i kläm i takt med de stora strukturreformer och ombildningar som skett inom både Svenska kyrkan och frikyrkorna.

Det är problematiskt för enskilda församlingar att verka i högskolemiljön när verksamheten blandas ihop med vanligt församlingsarbete, anser Anette Brandt. Dessutom blir det ibland svårt för svenskkyrkliga församlingar att hålla i verksamheten när ett lärosäte korsar stiftsgränserna, exempelvis Sveriges lantbruksuniversitet som finns i flera stift.

Inom institutionssjälavården finns ett tydligare formulerat uppdrag kring både fängelse- och sjukhusprästverksamheten, anser Anette Brandt.

– Kyrkorna behöver tänka både enskilt och ekumeniskt kring större teologisk fördjupning och forskning kring Universitetskyrkan.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.