Birgitta Ed startar retreatverksamhet

Birgitta Ed

Exakt hur verksamheten kommer se ut är Birgitta Ed förtegen om – först kommer tiden för att “ge kärlek till platsen” i form av renovering. Foto: Fredrik Sandberg/TT och Pontus Lundahl/TT

"Vi kan behöva dra oss tillbaka till stillhet och enkelhet i gemenskap”, säger Birgitta Ed som har köpt Vängården Follökna i Sörmland. Där planerar hon att driva retreatverksamhet.

Birgitta Ed, pastorsadjunkt i Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö, förverkligar sin dröm om att utveckla en plats för retreater och kristen gemenskap. Hon har köpt Vängården Follökna i Sörmland. 

Köpet gjorde hon tillsammans med Göran Thorstenson, som hon tidigare har drivit företag tillsammans med. Vängården Follökna har varit en kristen mötesplats sedan 1960-talet och nu vill Birgitta Ed ge platsen nytt liv. 

– Ambitionen är att gården ska få fortsätta vara den plats den har varit för många människor och församlingar, en plats att exempelvis kunna ta emot ungdomar och ha olika retreater på. Men först handlar det om att tillgängliggöra platsen så att den kan finnas kvar.

Dra igång år 2024

Exakt hur verksamheten kommer se ut är Birgitta Ed förtegen om – först kommer tiden för att “ge kärlek till platsen” i form av renovering. Hon hoppas kunna dra igång någon form av verksamhet under 2024.

Retreater och platser med stillhet har kommit att bli viktiga för Birgitta Ed personligen, hon berättar att hon har sökt sig till sådana miljöer drygt två gånger om året de senaste 25 åren. När hon såg att Vängården Follökna låg ute för försäljning i vintras funderade hon över om det var menat att hon skulle se det.

– Retreater är motsatsen till det liv många människor lever i dag. Vi kan behöva dra oss tillbaka till stillhet och enkelhet i gemenskap och det har varit min lyx i tillvaron. Det har betytt mycket att få samla ihop mig själv och i relation till Gud.

Kristen mötesplats

Vängården Follökna ligger på en ö som kallas Stillhetens ö och i nära anslutning till gården ligger ett kapell. Birgitta Ed säger att säljarna hade en önskan om att köparna skulle ha en kyrklig koppling, med förhoppningen om att de ska föra vidare dess arv som en kristen mötesplats.

Birgitta Ed och maken, statsministern Ulf Kristersson, har köpt en flygel i en av herrgårdens tre fastigheter för privat bruk. 

– Vår familj är väldigt utspridd och det är en vacker plats att samlas på, så framöver kan det bli så att vi är där som familj.

Birgitta Ed avslutar sin tid som pastorsadjunkt i januari 2024 och hon tänker söka tjänst i en församling därefter. Engagemanget på Vängården Follökna kommer ske vid sidan av arbetet och hennes syster Marita Bildt kommer att involveras i någon form. Systrarna är båda engagerade i psykisk hälsa bland unga.

Fakta: Follökna

En herrgård i Lilla Malma socken, Flens kommun, Södermanland, vid sjön Nedingen.

Sedan 1960-talet är herrgården plats för Vängården Follökna med vandrarhem, kurser, läger och liknande.

Gården har en huvudbyggnad, två flyglar, och ekonomibyggnader.

Källa: Wikipedia

Rebecca Bornlid Lesseur

redaktionen@kyrkanstidning.se

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Peter Nilsson
Glädjande och föredömligt att de prästerliga arbetsvillkoren är så fria och rymliga att de förmår inrymma sidoverksamheter som denna. Få svenska arbetsplatser torde kunna erbjuda något liknande. Lycka till!
Peter Juhlin
Här kan man prata om att f.d. PR-konsulent Ed skaffar sig en direktlinje till KT och på så vis, när det handlar om retreat-center få gratisreklam i en tidning som når ut till en stor del av Svenska kyrkans anställda, förtroendevalda och församlingsbor. Hon verkar ha fått klippkort till att figurera i KT; det är raskt marscherat av en pastorsadjunkt. .Jag ställer mig frågan: är hon ett nyhetsvärde i sig själv eller för att hon råkar vara gift med den nuvarande statsministern? Tyvärr så är jag ganska övertygad om att det är det senare alternativet som är det riktiga. All denna gratisreklam lär ju inte sänka hennes attraktionsvärde när hon ska söka tjänst i Svenska kyrkan. Skärpning KT.
Andersson
Hur fick Birgitta Ed jobbet i Strängnäs Hur kan det vara ok att hon representerar Sverige med prästkrage hon är inte biskop Skenheliga Birgitta korruption