Nyhet

Dags för riksårsmöte i Svenska kyrkans unga

Rasistisk representation, könskvotering och barnkonsekvensanalyser. Det är några av de frågor som ska behandlas under Svenska kyrkans ungas riksårsmöte i Hässleholm.

På torsdagen inleddes Svenska kyrkans ungas Riksårsmöte i Q-poolen i Hässleholm. Under fyra dagar ska 110 ombud från landets tretton distrikt representera organisationens 14 000 medlemmar och fatta beslut som berör hela organisationens framtid. Totalt är cirka 220 personer på plats. 

-  Jag hoppas på mycket samtal. Både i plenum med diskussioner och debatter, men också samtal i samband med luncherna, middagarna och i pauserna. Och så träffar man både gamla och nya vänner. Så jag ser väldigt mycket fram emot den här helgen, säger Jakob Schwarz som varit förbundsordförande i ungefär ett år.

Astrid Sandström representerar Umeå stadsförsamling som skrivit en motion om att könskvotera styrelsen. Bland medlemmarna är två tredjedelar tjejer. 

-  Vi hoppas det ska bli bra diskussioner. Jag tror inte motionen kommer gå igenom, men jag hoppas det blir ett bra samtal om det, säger Astrid Sandström.

En annan motion handlar om att personer som sitter på förtroendeuppdrag i organisationer som förordar "rasism eller diskriminering" inte ska få sitta på förtroendeuppdrag i riksförbundet Svenska kyrkans unga.  Sverok (Sveriges största ungdomsförbund som organiserar olika former av spelverksamhet) tog för ett tag sedan ett liknande beslut och fick stöd av LSU, Sveriges ungdomsorganisationer.  I samtliga fall  nämns Sverigedemokraterna som en organisation vars värdegrund inte stämmer överens med den egna i de här frågorna. 

-  Sverigedemokraterna (SD) går framåt ganska starkt. Och i kyrkan inte minst. Jag tror det är en reaktion på det. Att man vill stoppa det innan det börjar bli problem. Men förbundsstyrelsen har föreslagit avslag på den motionen till årsmötet, säger Jakob Schwarz.

Vad händer om medlemmarna röstar ja till motionen?

-  Ja, då har vi sagt att SD är rasistiska. Det en ganska stor markering. Men förbundsstyrelsen har föreslagit avslag av flera olika anledningar. Kanske främst för att vi ser att det finns andra sätt att gå till väga, säger Jakob Schwarz.

Felicia Hovryd och Olivia Lundegårdh från Uppsala distrikt har precis varit med i Svenska kyrkans ungas livesändning på nätet.

- Det är en svår fråga. Men det är klart att vi inte vill ha sånt i vår organisation. Och vi har redan en policy som behandlar den delen, säger Felicia Hovrid från Uppsala distrikt som lutar åt förbundsstyrelsens förslag om avslag.

Förbundsordförande Jakob Schwarz nämner också att förbundsstyrelsen skrivit en proposition angående barnkonsekvansanalyser.

-  Vi uppmanar Svenska kyrkan att ta barnkonsekvensanalysen mer seriöst. Det är avgörande för Svenska kyrkans framtid att ta barns och ungas åsikter i beaktande och att också förhålla sig till de åsikterna, säger Jakob Schwarz.

Ni föreslår en budget med 420 000 kronors underskott?

- Det är så vårt ekonomiska läge ser ut just nu. Vi har kostnader som inte går ihop med våra intäkter. Vi har tillsatt en grupp som ska se över det ekonomiska läget så vi långsiktigt uppnår balans. Just nu har vi så vi kan leva på vårt kapital, säger Jakob Schwarz.

Ombuden David Åstrand och Veronica Ek kommer med bussen från Göteborg. De tycker demokratifrågor, mänskliga rättigheter, allas lika värde, kristenhet och att utbyta åsikter och erfarenheter med andra ombud är viktigt.

- Vi ska bidra till ett bra samhälle, säger Veronica Ek.

 David Åstrand suckar när frågan om rasistiska åsikter och värderingar kommer på tal. Han menar att rasism och främlingsfientlighet inte skulle behöva diskuteras år 2018.

- Jag blir så trött. Det borde inte vara en fråga, utan en självklarhet att vi är olika. Vi lever i en värld som rör sig och då måste vi kunna acceptera varandra, säger David Åstrand.

Joacim Österstam

LÄGG TILL NY KOMMENTAR