En av prästerna bakom Mitt kors lämnar Svenska kyrkan

Debatten kring Facebookgruppen Mitt kors har varit het och polariserad. Prästen Johanna Andersson, en av initiativtagarna, väljer nu att lämna Svenska kyrkan.

-Till sist har jag fått nog. Svenska kyrkans förenklade ställningstaganden i komplexa sakpolitiska frågor har länge utgjort en källa till djup besvikelse. Också de ständiga utfallen mot Israel från kyrkans ledning har varit en prövning. Men till sist blev det oviljan att uttrycka stöd för förföljda kristna som blev det avgörande, skriver Johanna Andersson på Kristen Opinion.

Hon har nu begärt utträde ur Svenska kyrkan, och lämnar även förtroendeuppdrag för POSK i församling och kyrkomöte.

Facebookgruppen Mitt kors/My cross startades efter mordet på den franske prästen Jacques Hamel på initiativ av prästerna Johanna Andersson, Annika Borg och Helena Edlund från Kristen Opinions redaktion. Gruppen har nu cirka 5600 medlemmar.

Syftet med gruppen är, enligt presentationen på Facebook-sidan, att ta ställning för världens förföljda kristna genom att ”öppet och med stolthet bära korset runt halsen i vår vardag. Korset är hoppets, kärlekens och nådens tecken, ett tyst motstånd mot mörker och våld.” Medlemmarna i gruppen uppmanas att bild på sig själva med korset runt halsen och sedan posta den på Facebooksidan.

Flera personer i Svenska kyrkan har reagerat, som vi berättat tidigare. Mitt kors har också varit ett hett debattämne i tidningar och sociala medier de senaste veckorna och har fått både stöd och kritik.

Kritiken kan, mycket förenklat, sammanfattas med att man anser att initiativ som Mitt kors riskerar att ställa grupper mot varandra och skapa ett ”vi och dem”. En del av kritikerna tar också avstamp i den syn på islam som de uppfattar att initiativtagarna har.

- Jag har jämförts med IS, förklarats stå nära SD, hetsa mot muslimer och önska ett religionskrig. En del av dessa kommentarer är av sådan art att jag ska diskutera dem med en advokat. På ett känslomässigt plan är det mest smärtsamma att jag inte uppfattas vara värdig att bära mitt kors runt halsen, skriver Johanna Andersson på Kristen opinion.

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
jonas
jag har beställt 10stycken korshalsband som jag skall ge bort som gåva gratis till dem som vill bära det kristna korset.människor som sätter värde på det
Tomas tvivlaren
Hej! Det kommer alltid finnas ”vi och dom” så länge det finns galna islamister och terrorister det tvivlar jag inte en sekund på. Jag bär mitt kors och mår någon dåligt av det så är det inte mitt kors problem.