Församlingen ber för att stoppa skolnedläggning

Kimmo Sulila, kyrkoherde i Råneå församling. Foto: Joakim Nordlund

Nu ger sig Råneå församling in i debatten om skolnedläggningarna i Luleå.

– Vi ber för att politikerna ska komma till insikt, säger kyrkoherde Kimmo Sulila.

Råneå församling har på sin Facbook-sida publicerat utlåtandet:

”Råneå församlings kyrkoråd är emot nedläggningen av Vitåskolan, som beslutats i Luleå Kommun. Beslutet är ej genomtänkt av kommunen och bör, för Guds skull, omprövas.

Kyrkoherde Kimmo Sulila är den som tagit initiativet till ställningstagandet.

– Det är ologiskt att besluta om att dra in skolor samtidigt som man pratar om landsbygdsutveckling. Skolan är oerhört viktig och Vitåskolan är en skola som fungerar, säger han.

Kyrkorådet i Råneå församling består av ledamöter från Posk och Socialdemokraterna. Beslutet var enhälligt.

– Alla var eniga, det var ingen diskussion. Kyrkan ska ta ställning i frågor när människor blir lidande. Vi ber mycket för det här. Vi ber om att politikerna ska komma till insikt säger Kimmo Sulila.

Att ta ställning i politiska sakfrågor är inget nytt för Kimmo Sulila. När har var kyrkoherde i Haparanda var han med och engagerade sig för att behålla sågverket Seskarösågen. Han menar att ställningstagandet mot skolnedläggningen är en fråga om människovärde.

– Jag tänker att vi ju tar ställning när det händer saker ute i världen. Kyrkan har en försiktighetssjälvbild, men vi har en enorm betydelse. Den här frågan har engagerat samhället på många plan och det uppskattas att kyrkan är med, säger han.

Kimmo Sulila säger att församlingen fått mycket positiv respons efter ställningstagandet och att engagemanget i frågan kommer fortsätta.  

– Vi har bett i våra ordinarie gudstjänster, men jag har lite tankar på att man skulle kunna ha en manifestation också, och ta in musik och bön i det. Vi får se.

Vad säger du till dem som menar att kyrkan inte borde ta ställning i politiska frågor?

– Kyrkan får inte stå bakom ett visst parti, vi ska inte gå någons väg. Men i vissa gärningar måste vi lyssna till samvetet, när politiken går emot kristna värderingar och människovärdet. Redan apostlarna sa att man ska lyssna mer på gud än människor.

Taggar:

Luleå stift

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.