Här är kyrkans strikta krav på dem som vill gifta sig

Vigsel

Det är kyrkomötesval i Finland i början av nästa år. Fram till dess kommer troligen inte frågan om samkönade vigslar att tas upp, en fråga som är mycket kontroversiell i kyrkan. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Båda parter måste vara medlemmar i kyrkan och konfirmerade för att få en kyrklig vigsel. Evangeliska-lutherska kyrkan i Finlands kyrkomöte lättade inte på kraven.

Under fyra dagar har ombud och biskopar samlats till kyrkomöte i Åbo. Även om inte frågan om samkönade äktenskap fanns på agendan så hamnade en annan äktenskapsfråga i fokus. I jämförelse med Svenska kyrkan så har den lutherska kyrkan i Finland strikta krav på dem som vill ingå äktenskap. Huvudregeln är att båda ska vara medlemmar och konfirmerade för att kunna vigas. Det är möjligt att avvika från huvudregeln, en part kan vara medlem i en annan kristen kyrka, men den som inte är med i någon kyrka nekas.

På vårens kyrkomöte behandlades ett förslag om att mjuka upp den ordningen, så att det räcker med att en part är medlem och konfirmerad. De som argumenterade för ändringen pekade bland annat på att en kristen person kan bli kär i någon som inte är kyrkomedlem. Ska han eller hon då inte kunna få en kyrklig vigsel?

Kan förlora medlemmar

De som försvarade status quo menade att den nuvarande ordningen gör att fler finländare är kvar som medlemmar.

- Ett argument har varit att en motiverande faktor för konfirmandundervisningen och medlemskap i kyrkan kanske försvinner om kravet tas bort, säger Lucas Snellman, som är kommunikatör i Evangelisk-lutherska kyrkan.

Förslaget fick inte tillräckligt många röster i kyrkomötet för att de nuvarande reglerna skulle ändras, och frågan kommer tidigast att kunna tas upp nästa år igen. En annan fråga som behandlades handlade om dopfaddrar, som det tidigare varit svårt att lägga till. Kyrkomötet röstade för att människor i vuxen ålder ska kunna välja en eller flera nya faddrar.

Präster viger ändå samkönade

Det är kyrkomötesval i Finland i början av nästa år. Då väljs kyrkomötets lekmannaombud av församlingarnas förtroendevalda och prästombuden av stiftens präster. Fram till dess kommer troligen inte frågan om samkönade vigslar att tas upp, en fråga som är mycket kontroversiell i kyrkan. Redan idag finns det församlingar som upplåter sina lokaler till samkönade vigslar, och det finns även präster som viger samkönade par, trots att de kan bli avkragade om de anmäls.

- Biskoparnas inställning varierar. Även om det går emot kyrkans ordning i nuläget så är det inte alla biskopar som agerar aktivt, så länge det inte kommer in klagomål på präster som gör det, säger Lucas Snellman.

Taggar:

Finland Vigsel

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.