Fyndet under golvet väcker frågor - hoppas på allmänhetens hjälp med svaren

Det överraskande fyndet som arkeologen Ann–Charlott Feldt och hennes team gjort. Foto: Lovis Aaröe/Östergötlands museum.

När en ny orgel skulle installeras i domkyrkan i Linköping måste stengolvet lyftas bort för att ge plats för orgelns kraftiga grundfundament. Ingen var beredd på vad som skulle gömma sig där under.

Det var i oktober förra året som det gamla stengolvet togs bort för att göra plats åt den nya orgeln. I samband med det togs tillfället i akt för att göra en arkeologisk undersökning då domkyrkan i Linköping är Sveriges bäst bevarade medeltida katedral. 

Tillsammans med sina kollegor fick arkeologen Ann–Charlott Feldt, från Östergötlands museum, uppdraget att undersöka vad som kunde finnas under stengolvet och lager av jord. Där hittades flera föremål; en glaspärla, mänskliga benbitar som tros vara från 1200-talet och rester av en kritpipa. Men också något oväntat, under jordlagret gömde sig en liten hund i guldfärgad metall. En liten figur som är 16 millimeter hög och väger 3,9 gram.

Få svar

Frågorna om den lilla guldhunden är många, svaren är få. Eftersom det är svårt att säga var den kommer ifrån så har museet vänt sig till allmänheten i hopp om att få svar.  Än så länge finns det flera teorier. 

-Någon har tipsat om att det kan vara en magnetleksak från förra sekelskiftet. Men jag har bildsökt lite och tror inte det kan vara en sådan leksak. Det känns onödigt att förgylla en leksak. Ett annat tips är att det skulle kunna vara locket på en luktdosa. En sådan alla fina damer hade med sig till kyrkan för att slippa känna stanken av lik och otvättade kläder i kyrkan. Ett förslag som känns rimligt är att det kan vara en knopp till något kärl. Kanske något liturgiskt kärl?, säger Ann–Charlott Feldt.

En förgylld vovve som är 16 millimeter hög och väger 3,9 gram. Foto: Arkeologi östergötlands läns blogg

Att det skulle vara en berlock är enligt henne inte troligt då hunden aldrig haft en ögla. 

Tros vara från 1800-talet

Det man vet är att hunden är förgylld med guld utanpå. Hur många karat det rör sig om får en framtida analys visa, liksom vad det rör sig om för metall på insidan. 

-Konstvetare som tittat på vovven tror att den är från andra halvan från 1800-talet, säger Ann–Charlott Feldt.

Snart skickas hunden iväg för analys men det är inte omöjligt att den som vill se den på nära håll kan hitta den i en säkerhetsmonter i domkyrkan i framtiden. 

Prenumerera på Nyhetsbrev

3 Kommentar

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.

CMG
”En sådan alla fina damer hade med sig till kyrkan för att slippa känna stanken av lik och otvättade kläder i kyrkan.” Man slutade begrava människor under kyrkgolvet i början av 1800-talet, så den tidigare så utbredda likstanken i våra kyrkor existerade inte runt sekelskiftet 1900. Otvättade kläder har vi så klart ännu i våra dagar.
Leksak, prydnadsfigurin eller knopp?
Ser ut som en leksakshund av något slag. Kanske i stil med tennfigurer som man lekte med, eller liknande? Eller en spelpjäs? Eller en knopp till en ask? Men det ser mer ut som något för barn. Svansen ser ut att vara lång, kanske kan det säga något om när i tiden det kan vara? Under vilken period var det vanligt med kuperade svansar? När började man med det? Kan den ha suttit på en brevpress? Eller kanske är det bara en figurin rätt och slätt, som suttit på en bottenplatta? Med den långa svansen och vinklade ryggen för den också tankarna till det gamla Egyptens sfinxer, den skulle kunna vara inspirerad av det, fast lång senare?
Rottweiler
Den liknar onekligen en rottweiler, som någon skrev på facebook. Om man googlar på "figurin rottweiler" så finns det en bild på joom.com som påminner om denna. Men där är svansen kuperad, och den figurinen ser också yngre ut i utförandet.