Game of Thrones pekar på påskens seger

Skärmdump från klippet. Foto: Lunds domkyrka

I ett filmklipp, som fått stor spridning på sociala medier, har Lunds domkyrka tagit rygg på Game of Thrones säsongspremiär. Ett nytt sätt att nå människor, hoppas kyrkokommunikatören.

Till orgeltoner, inspirerade av den fantasyserien Game of Thrones, sveper kameran fram över Lunds domkyrkas medeltida detaljer. ”Drakar och vidunder” - ”maktkamp på liv och död”. Text i seriens ikoniska typsnitt rullar fram över de dramatiska filmklippen.

Klippet släpptes i anslutning till premiären för den populära seriens sista säsong, som i år sammanfaller med stilla veckan. ”Mörker, ljus och passion… Finns närmare än vad du tror” förkunnar filmklippet som nu sprids på sociala medier, med avsändare Lunds domkyrka: ”Följ påskens drama i Lunds domkyrka”.

Se klippet här:

– Idén föddes egentligen för ganska länge sedan hos oss Game of Thrones-fans i arbetslaget, berättar kommunikatören Sofia Lindstrand för Kyrkans Tidning.

Det är hon, tillsammans med guiden Melissa Isla Venegas och den biträdande domkyrkoorganist Susannah Carlsson, som står bakom klippet.

– Vi frågade oss hur man skulle kunna ”tweaka” detta så att det passade in i kyrkoåret. Därför var det så passande att säsongspremiären sammanföll med stilla veckan. Det är ju i båda fallen berättelser om just mörker, ljus och passion.

Och reaktionerna på klippet har varit positiva, berättar Sofia Lindstrand.

– Kyrkan har ett allvarlighetsarv som vi måste jobba med. Vi måste kunna jobba med lite humor och låta folk bli överraskade, men samtidigt hålla oss på rätt sida gränsen.

Nu hoppas gänget bakom klippet att detta ska locka folk till domkyrkan.

– Jag tror inte att det blir någon avgörande påverkan på högmässodeltagandet. Men kanske gör det att en och annan hittar till kyrkorummet, tänder ett ljus eller tar med sig ett församlingsblad.

Men det finns även en annan kommunikationsfördel med den här typen av delningsvänliga inlägg, förklarar Sofia Lindstrand. Klipp eller inlägg av den här typen tenderar att få spridning på sociala medier och leta sig utanför de flöden där de som redan ”gillat” domkyrkan finns.

– Detta gör att andra inlägg från domkyrkan, som kanske inte är lika delningsvänliga, hamnar i deras flöden eftersom de ”gillat” eller delat Game of Thrones-inlägget. Det kan handla om sorgegrupper eller gudstjänster.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.