”The greatest story ever told” i regi av Västanå teater

Påskens berättelser gestaltas med musik, skådespeleri och berättande av Västanå teater med texter från Barnens bästa bibel. Foto: Västanå teater

En tidlös och aktuell ­berättelse om människors rätt till sitt eget land. Det blir resultatet när Västanå teater gestaltar påskens berättelser på film med texter från Barnens bästa bibel.

Sedan i somras har Leif Stinnerbom, konstnärlig ledare på ­Västanå teater arbetat med manuset tillsammans med Sören Dalevi, biskop i Karlstads stift och författaren till Barnens ­bästa ­bibel. 

Filmen med en föreställning om påskens berättelser hade premiär den 21 mars och kan ses av alla på Youtube. Tanken är också att skolor, församlingar och andra föreningar ska kunna använda filmen i sin verksamhet. 

 – Jag och Leif Stinnerbom fann varandra i berättandet och bollade fram manuset fram och tillbaka. Filmen genomsyras av Västanå teaters speciella berättarstil, säger Sören Dalevi.

I filmen gestaltar tre ­skådespelare och fyra musiker påskens berättelser både från gamla och nya testamentet. Alla på scenen går in och ur roller, berättande, ­musik och sång.

En del av kulturarvet

Leif Stinnerbom, som gärna arbetar med mytologiska berättelser, tycker att berättelserna ur Bibeln är en viktig del av det västerländska kulturarvet och vår gemensamma historia.

– De är ju dramatiska i sig. Det är svårt att inte hitta dramatiken i dem, säger Leif Stinnerbom.

Under arbetet med föreställningen och filmen blev innehållet också skrämmande aktuellt för ensemblen.

– Berättelserna handlar ju om förtryck och ockupationsmakt om de som vill lägga folk och länder under sig. Putins namn kom upp många gånger under inspelningen. Det blir ju en hög angelägenhetsgrad i berättelsen utan att nämna det, säger Leif Stinnerbom.

– Det är viktiga berättelser i vår samtid. Varje tid har sin ­Farao och sitt förtryck, säger ­Sören Dalevi

Den passar för skolbarn, men vi har också visat den för vuxna och det fungerar minst lika bra

Idén till samarbetet kom redan för två år sedan, men pandemin förhindrade att det blev av då. Det är också anledningen till att det blev en film och inte en föreställning. Karlstads stift är beställare och finansieringen skedde genom kyrkostyrelsens satsning på lärande och undervisning.

Barnen i fokus

Premiärvisningen skedde på en biograf i Karlstad för skolbarn från årskurs två, lärare, rektorer och lärarutbildare från Karlstads universitet.

– Filmen gjorde sig jättebra på bio. Den passar för skolbarn, men vi har också visat den för vuxna och det fungerar minst lika bra, säger Sören Dalevi.

– Barnens bästa bibel har ju barnen i fokus. Men jag berättar historier som passar för 6–100-åringar eller 8–100-åringar om det finns element som man behöver vara lite äldre för, säger Leif Stinnerbom som vill att föreställningen ska bevara det gåtfulla och storheten i myten.

– Existentiella texter behövs för vuxna och barn för att bearbeta livet. Det är ju ”the greatest story ever told”. Kyrkans viktigaste uppgift är att ge den vidare till nästa generation, säger Sören Dalevi.

Taggar:

Recension Film

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Stephan Gullberg
Intressant! Hur hittar man filmen på YouTube? Sökte nu på Västanå Teater, men fann mest ur Selma Lagerlöfproduktionerna. Exakt vad ska jag söka på (eller lägg gärna ut en länk)?