Guds hus i Nacka behöver 39 miljoner kronor

Guds hus i Fisksätra finns fortfarande bara i tanke och praktisk verksamhet. När 39 miljoner kronor har samlats in kommer det också att bli en verklighet i tegel och glas.

Ungefär samtidigt med House of One i Berlin väcktes Guds hus-idén i förorten Fisksätra utanför Stockholm, men samarbetet hade pågått flera år innan. Där hade Svenska kyrkan, Stockholms katolska stift och Muslimernas förening i Nacka verksamhet genom sina lokala församlingar. Tillsammans började de anordna möten över religionsgränserna. Så småningom startade de också den sociala verksamheten Källan tillsammans med Stockholms stadsmission.

– 2003 brukar vi se som födelsedag för religionsdialogen genom att vi från de muslimska, katolska och svenskkyrkliga församlingarna höll en gemensam andakt, berättar Carl Dahlbäck, kyrkoherde i Nacka församling som har en kyrka i Fisksätra.

Nacka församling hade både mer mark och lokaler än man använde, den muslimska församlingen behövde mer utrymme för sin fredagsbön. Men i stället för Svenska kyrkan bara skulle sälja mark, föddes tanken att bygga ett gemensamt hus, ett Guds hus.

Enligt de ritningar som finns och som kommunen har godkänt ska Fisksätra kyrka – en byggnad i brunt tegel och glas från 1974 – förbindas med en nybyggd moské. Ett inglasat torg, Fredens torg, byggs mellan dem.

Sedan 2015 har insamling pågått till nybygget, inglasningen och moskén. Men vägen till byggstart är lång: kostnaden beräknas till 39 miljoner kronor och hittills har man fått in 650 000, 1,7 procent av summan. Pengarna kommer främst från enskilda givare, men också större donatorer och kollekter.

– Det är svårt att motivera människor att ge till insamlingen om de inte kan förstå symbolvärdet, säger Carl Dahlbäck. Det kommer kollekter från hela landet, det är väldigt roligt. Och så har vi sålt tegelstenar, och har också regelbundna månadsgivare.

Som alltid vid religionsmöten får Guds hus-vännerna frågor om bygget kommer att innebära religionsblandning.

– Hos konservativa krafter i respektive samfund finns det alltid en rädsla för att den egna traditionen och tron ska urvattnas, säger Carl Dahlbäck. Det är begripligt, men Guds hus handlar inte om det, utan om att skapa bättre förutsättningar för förståelse mellan religionerna. Det gör oss till bättre kristna och bättre muslimer.

– Samtidigt måste vi påminnas om att all religion utvecklas i mötet med andra religioner. Det vore underligt om vi skulle samarbeta utan att påverkas, säger han.

Men insamlingen går ju till att bekosta moskén – innebär det att pengar går från Svenska kyrkan till det?

– Insamlingsstiftelsen är fristående, med representanter från bland andra de tre samfunden. De insamlade medlen ska gå till att dels bygga Guds hus, dels stödja liknande verksamhet på andra håll. Stiftelsen beslutar vart pengarna ska gå, beroende på vilka som söker bidrag. Kritikerna säger ”Svenska kyrkan bygger en moské” – det är helt fel. Men det inglasade torget skulle kunna bekostas av kyrkoavgiftspengar.

Vad är då det djupaste syftet med Guds hus i Fisksätra? Carl Dahlbäck säger samhällsbyggande och integration.

– Och fred – och det kan vi kan ju bara försöka skapa här, i Fisksätra.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.