Malmös kyrkoherde positiv trots kritiska remissvar

Kyrkoherde Gunilla Hallonsten är positiv till att samtalen om framtiden startat, trots att remissvaren var kritiska till utredningsförslaget att Malmö pastorats sex församlingar skulle bli sju. Foto: Magnus Aronson/Lars Rindeskog 

Malmö pastorats kyrkoherde Gunilla Hallonsten ser möjligheter i de kritiska remissvar som kyrkorådet fick på förslag om ny församlingsindelning.  

När Malmö pastorats kyrkoråd skickade ut ett förslag på omstrukturering på remiss blev svaren många. Mycket frågor och kritik lyftes i svaren. Kyrkoherde Gunilla Hallonsten ser positivt på pastoratets engagemang i frågan om omstrukturering. 

– Vi har verkligen kickstartat hela pastoratet. Alla har tänkt till, det har lagts ner massa energi och det har diskuterats brett i Sveriges största pastorat. Det är massvis med frågeställningar som kommit upp till ytan som jag känner att “oj, har man inte diskuterat det här tidigare? Vad fantastiskt att vi nu har möjlighet att få detta till oss.”, säger hon. 

I många av remissvaren framkommer att anställda och förtroendevalda känner sig förbisedda då de inte har involverats tidigare i processen. Gunilla Hallonsten är tydlig med att att hon inte vill ta ifrån någon deras upplevelse, men poängterar att det efter årsskiftet har kommit till många nya förtroendevalda som inte har varit med i processens första steg. 

– Strukturutredningen låg på vår hemsida och allt var helt öppet. Kyrkorådet tog beslut om ett remissförfarande och det är där församlingsråden kommer in och får säga sitt i processen. Det är ju väldigt viktigt att församlingsråden får höras. 

Hon tycker också att man ska komma ihåg att en utredning inte är en färdig slutprodukt. 

– Utredningen är något för sig som skapar förutsättningar för oss att gå vidare och se vad vill vi då. En utredning är aldrig lika med att: "Då är det såhär vi gör".

I slutet av förra veckan tog ändå kyrkorådet beslutet att inte gå vidare med utredningen. 

– Vi hade ett dygn med kyrkorådet då vi gick igenom vad vi, utifrån svaren, ser för utmaningar och möjligheter och vägen framåt. Då uttryckte vi att vi lyssnar in remissvaren och inte går vidare med den föreslagna församlingsstrukturen.

Arbetet med att strukturera om Malmö pastorat är inte över för det. Nu har kyrkorådets arbetsutskott fått i uppdrag att ta fram en handlingsplan för förändringsarbete. Arbetsutskottet har också haft möten med församlingsrådens ordföranden.  

Gunilla Hallonsten säger att det finns en utbredd uppfattning i pastoratet att den församlingsindelning som finns sedan 2014 inte fungerar. Kyrkorådet var överens om att det var tid att se över strukturen. En av de aspekter som inte har fungerat har varit bristande dialog mellan kyrkoråd och församlingsråd. 

– Malmö pastorat har levt många år i en situation där jag ser, när jag kommer in som ny kyrkoherde, att det är starkt brist på tillit i organisationen. Det ska vi har respekt för och det tycker jag är tydligt också i en hel del av svaren. Så det visar ju att vi måste arbeta med det framåt, säger hon.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.