Kyrkoherden som inte ville anmäla biskopen: Förlåtelsen är viktigast

Anders Jernberg, kyrkoherde i Fardhems pastorat, är en av tre kyrkoherdar i Visby stift som inte anmälde biskopen. "Jag reagerar starkt när syndernas förlåtelse hamnar i bakgrunden på det här sättet.", säger han. Foto: Lars Bäckman

Kyrkoherde Anders Jernberg valde att inte skriva på anmälan mot biskopen i Visby. Han förespråkar en kyrka där syndernas förlåtelse står i centrum.

Anders Jernberg är en av tre kyrkoherdar i Visby stift som inte anmälde den före detta biskopen Thomas Petersson till ansvarsnämnden för biskopar. Nu riktar han kritik både mot ansvarsnämndens beslut och mot kyrkoherdarna som anmälde. Något Hela Gotland var först med att berätta om. Framförallt är han upprörd för att man inte varit mer förlåtande i det här ärendet.

– Jag var på sammanträde på stiftet med de andra kyrkoherdarna och när biskopen berättade om det som hänt sympatiserade jag med honom. Han bad om förlåtelse och ingen verkade lyssna på det. Och det är klart att man blir illa berörd då, säger Anders Jernberg, kyrkoherde i Fardhems pastorat. 

– Jag reagerar stark när syndernas förlåtelse hamnar i bakgrunden på det här sättet, säger Anders Jernberg.

Han menar också att det är fel att det bara finns två alternativ för Ansvarsnämnden, att avkraga eller avskriva, samt att konsekvenserna för Thomas Petersson, när han nu har fråntagits möjligheten att utöva kyrkans vigningstjänst, är orimligt stora. 

– Han har ingen framtid, han är helt borta från allt kyrkligt sedan det här hände och det är hårt. Det flesta präster klarar att bryta mot sjätte budet utan påföljd. Varför ska just han straffas på grund av det? Nej, det här måste hanteras på ett annat sätt. 

Det som har hänt nu är ett uttryck för moralism, menar Anders Jernberg. Han är också besviken på ärkebiskopens inblandning i frågan. 

– Svenska kyrkan är en episkopal kyrka med en biskop i varje stift som vi kyrkoherdar står under. Då ska väl inte ärkebiskopen lägga sig i det som händer i Visby stift, det tycker inte jag. 

När Anders Jernberg blickar framåt är det med tveksamhet: 

– Vi får hoppas och tro att det blir bättre, men jag är orolig att det här skadar Svenska kyrkans anseende bland folk i allmänhet mer än man kunde föreställa sig. 

Kyrkans Tidning har sökt de andra kyrkoherdarna i Visby stift, men de har valt att inte kommentera Anders Jernbergs uttalande. 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Anders Alberius
Det är helt klart inte minst i en luthersk kyrka att Thomas Pettersson kan få Guds och människors förlåtelse för synd. Det har inget att göra med att han misskött det uppdrag och svikit det förtroende som anförtrotts honom, vilket har konsekvenser. Det finns äpplen och päron att hålla åtskilda.
Conny Lindquist
Mycket bra inlägg!🙏🙂 Hur ska vi kunna tala om Herrens Förlåtelse, när man behandlar en Herrens tjämare på detta sätt?🙄
Renate Holmåsen
Vår kyrka har blivit mera institution än evangeliets förkunnare. Jesus dömde inte äktenskapsbryterskan men däremot fariséerna.