Här är världens vackraste kyrkor

Norge, Grekland och Frankrike är ett par av destinationerna om du vill se ett par av världens vackraste kyrkor enligt Architectural Digest. Foto: Wikimedia

Under semestern finns det tid för att utforska världens kyrkor. Architectural Digest har listat tio av världens vackraste kyrkor. Här är listan på kyrkorna som du inte får missa. 

När arkitekturtidningen Architectural Digest listar världens vackraste kyrkor finns det både tips om kyrkor på bergstoppar såväl som klassiska turistmål som bär på mycket historia.

1. Santuario de Las Lajas, Colombia

En kyrka i nygotisk stil som ser ut att vara tagen ur sagornas värld, Santuario de Las Lajas – eller som det fullständiga namnet lyder: Basílica Santuario Nacional de Nuestra Señora de las Lajas, är en av Sydamerikas mest kända kyrkor och unik internationellt. Kyrkan är byggd på gränsen mellan Ecuador och Colombia på en 40 meter hög bro. Under bron rinner floden Río Guáitara. Platsen har varit ett populärt pilgrimsmål sedan 1754 då Jungfru Maria ska ha uppenbarat sig för en kvinna och hennes dotter som sökte skydd under en storm. Kyrkan började byggas 1916 och stod klar 1949. 

 

Foto: Wikimedia

2. Panagia Paraportiani, Grekland

Den klassiskt grekiska vitkalkade exteriören är ett exempel på kykladisk arkitektur. Den här vykortliknande vyn och kyrkan hittar du på den populära ön Mykonos. Panagia Paraportiani är en av de 400 kyrkorna som finns på ön och är en av öns äldsta och mest fotograferade. Något som särskiljer den är att den består av fem små kyrkor, byggda ovanpå eller bredvid de andra. I centrum ligger Agios Efstathios, omgiventav kyrkorna Agios Anargyros, Agios Sozon och Agia Anastasia. Ovanpå dessa fyra kyrkor ligger Jungfru Marias kyrka, som ser ut som en kupol. Kyrkorna har gradvis byggts upp under flera århundraden. Den äldsta kyrkan är Agios Anargyros, byggd i slutet av 1300-talet. De andra kyrkorna byggdes på 1500- och 1600-talen. 

Foto: Wikimedia

3. Göremes friluftsmuseum, Turkiet

I den turkiska regionen Kappadokien finns grottkyrkor som är uthuggna i vulkaniska bergstoppar, som i dag är ett unikt friluftsmuseum. Totalt finns här 15 grottkyrkor, varav flera byggdes så tidigt som på 300-talet efter Kristus. Många av dem har också fresker målade på innerväggarna. Området användes ursprungligen som kloster för att utbilda och undervisa religiösa studenter ända fram till 1200-talet men under århundradena har olika kapell, matsalar och till och med hus karvats ut ur klipporna. Hela regionen Kappadokien utsågs till världsarv av Unesco 1985.

Foto: Wikimedia

4. Sankt Georgs kyrka, Etiopien

Vill du se "världens åttonde underverk"? Då ska du besöka Sankt Georgs kyrka som kallats för just det. Kyrkan i kalksten är en av elva monolitiska kyrkor i Lalibela, en stad i Amhararegionen i norra Etiopien. Kyrkan som är den mest kända av de elva kyrkorna i Lalibela dateras till slutet av 1100-talet eller tidigt 1200-tal. På insidan kan du ta del av historien om Sankt Georg, en romersk soldat och martyr som vägrade att avsäga sig sin kristna tro, och som i Sverige är mer känd under namnen Sankt Göran eller Sankt Örjan. Kyrkorna i Lalibela är uppdelade i två grupper: en som representerar det jordiska Jerusalem och en som representerar det himmelska Jerusalem. Mellan dem finns ett dike som representerar floden Jordan.

Foto: Wikimedia

5. Rocher Saint-Michel d’Aiguilhe, Frankrike

Det här kapellet är inget för den höjdrädda. 268 trappsten tar en till byggnaden som byggdes år 969 efter Kristus på en 85 meter hög slocknad vulkan. Här finns ett murverk  med vackra freskmålningar och målat glas. Kapellet som är tillägnat ärkeängeln Mikael har kallats för ”juvelen i romansk arkitektur” av den franske författaren Prosper Mérimée, mest känd som författare till ”Carmen”.  

Foto: Wikimedia

6. Chapel of the Holy Cross, USA

Högt uppe bland bergen i Sedona i Arizona finns Chapel of the Holy Cross. Kapellet beställdes av den lokala ranchägaren och skulptören Marguerite Brunswig Staude. Inspirationen till arkitekturen fick hon efter en resa till New York 1932. När hon såg Empire State Building fick hon en vision  av ett stort kors på skyskrapan, vilket inspirerade henne till att bygga en kyrka med en liknande stålkonstruktion. Bygget påbörjades 1955 och 1957 var det klar. Betongkapellet är en kontrast i det karga ökenlandskap med sina röda klippor.

Foto: Wikimedia

7. Stykkishólmskirkja, Island

I den lilla (1 000 invånare) fiskebyn Stykkishólmur på halvön Snæfellsnes på Island ligger den en futuristisk luthersk kyrka. Den invigdes 1990. Det är arkitekten Jón Haraldsson som står bakom ritningen. I kyrkan finns hundratals upphängda lampor och en målning av Madonnan och barnet som svävar på natthimlen.

Foto: Wikimedia

8. Borgunds stavkyrka, Norge

I Norge hittar du Borgunds världsarvsklassade stavkyrka som är tillägnad aposteln Andreas. Kyrkan som är ett exempel på träarkitektur från medeltiden byggdes omkring 1180. Trots sin ålder anses kyrkan vara den mest bevarade stavkyrkan i Norge. Den har överdådigt snidade dörrar och på taket finns drakhuvuden som ger en vikingatida känsla men som också för tankarna till den smyckade arkitektur som finns i den tecknade världen. 

Foto: Wikimedia

9. United States Air Force Academy Cadet Chapel, USA

Ett modernt kapell som ibland liknats vid ett rymdskepp och som lockar över en miljon turister varje år.  På nästan 2000 meters höjd  i El Paso Country i Colorado finns en av USA:s mest sevärda religiösa byggnader. Kapellet ligger i ett utbildningscenter för officerare i det amerikanska flygvapnet men även allmänheten är välkomna att besöka det. När kapellet invigdes 1962 var tanken att med en enda symbolisk religiös struktur skulle kunna rymma troende från tre stora trosinriktningar – protestanter, katoliker och judar – vilket krävde tre distinkta kapell. Kapellet består av 17 rader av 46 meter höga glasspiror reser sig mot 17 punkter som pekar mot himlen ovanför, en upprepning som förstärker den kraftfulla formen hos varje massiv spira. 

Foto: Wikimedia

10. Tempelplatsens kyrka, Finland

Den modernistiska Tempelplatsens kyrka (på finska Temppeliaukio) kallas även Bergskyrkan. Den blev färdig 1969. De finska finska arkitektbröderna Timo och Tuomo Suomalainen kyrka har bland annat blivit känd för sin fantastiska akustik vilket gör att den ofta används till konserter. Att innerväggarna består av skrovliga klippor och en mur av huggen sten beror på att den cirkelrunda kyrkan karvades ut direkt i berget. Högst upp sitter en 24 meter hög kopparkupol ovanpå betongbjälkar och 180 glaspaneler som fyller utrymmet med ljus.

Foto: Wikimedia

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.