Här bjuder kyrkoherden upp till psalmdans

Musikerna Lennart Johansson och Jörgen Wennström tillsammans med kyrkoherden Katarina Brandlöv-Rönnbäck vid logens entre.Foto: Jan Gustavsson

Under dansbandsveckan i Överkalix bjöd kyrkoherden Katarina Brandlöv-Rönnbäck in till dansbandsgudstjänst med "psalmdans". 

I samband med dansbandsgudstjänsten i Allsåklubben i Överkalix blev det dans till några psalmer och andliga sånger, blandat med traditionella dansbandslåtar. 

- Kyrkan ska vara bland folket. Och det är många psalmer som är dansbandsvänliga, säger kyrkoherde Katarina Brandlöv-Rönnbäck.

Dans och kyrka var inte självklart

Hon började själv dansa "gammeldans" när hon var 12 år och har fortsatt med det genom livet. Idén till dansbandsgudstjänst har hon haft länge men kombinationen har inte alltid varit självklar.

- I våra trakter passade inte dansen ihop med kyrkan. Det sades att det var synd men jag gick på dans ändå, säger hon och berättar att hon kombinerade det med att vara kyrkomusiker.

Intresset för dans har levt vidare hos henne. När hon blev präst 2015 läste hon om folkdans och liturgisk dans i kyrkor och blev inspirerad. 

- Då tänkte jag: varför ska vi inte försöka prova med det?

Sagt och gjort. Förra sommaren blev det premiär. Något som hon beskriver som en succé.

Boden har inspirerats

När det nu var dansbandsvecka, som kommunen och andra arrangörer anordnat, blev det en favorit i repris. Kyrkan medverkade med en dansbandsgudstjänst på dansbanan.

Musikerna Jörgen Wennström och Lennart Johansson från Luleå spelade upp till dans, bland annat till O, store Gud, Den blomstertid nu kommer och Ovan där för att i nästa stund bjuda på allmänt kända svensktoppslåtar  som "Leende guldbruna ögon..."

- Vi är nog unika med det här i Norrbotten men nu såg jag på nätet i går att de också ska ordna det i Boden. Men det är efter vårt koncept. De har kollat med oss hur vi har gjort det.

"Det här gör vi verkligen om"

Kanske dröjer det inte länge tills det kan bli mer vanligt med dans i kyrkliga sammanhang i Överkalix. Katarina Brandlöv-Rönnbäck arbetar gärna kreativt och lyfter en annan stor framgång: "Kyrkan sjunger pop och rock".

- Det kommer jättemycket folk. Om kyrkan ska leva vidare måste vi börja jobba på ett annat sätt. Jag tycker inte vi kan stå i kyrkan och vänta på att folk ska komma hit. Vi måste vara där människor är.

Till gudstjänsten på logen på onsdagen kom ett 70-tal besökare. Allsåklubben konstaterade på Facebook efteråt att det blivit succé:

- Det här gör vi verkligen om. Alla campare och övriga gäster var lyriska efteråt.

Jan Gustavsson

Tannaz Edalat

Fakta: Nordlig dansbandsvecka

Dansbandsveckan i Överkalix är landets nordligaste och pågår 27/6 - 1/7. 

Sex dansband bjuder på sina bästa låtar under fem dagar på anrika Brännaberget med milsvid utsikt, på hotell Grand Arctic vid stranden där älvarna möts och på Allsåklubbens dansloge. 

Banden är Martinez, Thor-Görans, Jive, Carisma, Avant och Guns rosor.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.