Hon sätter kyrkan på listan över de hållbarhetsmäktigaste

På plats 100 kvalar Gunnela Hahn med Svenska kyrkans hållbara investeringar in på listan över hållbarhetsmäktiga personer. Foto: Kristoffer Hedlund/Ohmy, Heiko Junge/TT

Gunnela Hahn arbetar med hållbara investeringar vid Svenska kyrkans finansenhet. Hon finns med på tidningen Aktuell Hållbarhets lista över Sveriges 101 hållbarhetsmäktigaste personer 2021, på plats 100.

– Det är roligt att kyrkan finns med även i år. Förhoppningsvis blir många nyfikna och går in och ser att vi gör bra saker. Det är också ett slags erkännande för att vårt arbete har betydelse och inflytande, säger Gunnela Hahn, senioranalytiker hållbara investeringar.

Hon har arbetat med kapitalförvaltning på Svenska kyrkan sedan 2008 och påbörjade direkt arbetet med att sälja aktier i fossilbranschen. Det är hennes jobb att utveckla den finanspolicy som styr hur kyrkans 9,9 miljarder kronor placeras i främst aktier och räntebärande värdepapper.

– Svenska kyrkan var 2008 - 2009 tidiga med att sälja alla aktier i olje-, kol- och gasbolag. När en omfattande kampanj för att sälja av aktier i bolag som utvinner fossila bränslen tog fart 2013 var det många som frågade oss hur vi hade gjort, och hur det gått.

Tidigare har Gunnela Hahn och Svenska kyrkans hållbara investeringar legat på plats 87 på Aktuell hållbarhets lista, men har nu sjunkit till plats 100. Hon tror att det kan bero på att juryn inte är uppdaterad på vad Svenska kyrkan gör.

– Jag tror att listan görs med en hel del magkänsla och inte så mycket fakta. Det står till exempel att Svenska kyrkan har 8 miljarder kronor placerade i hållbara investeringar fast det var flera år sedan.

I Svenska kyrkans finanspolicy står att investeringar ska göras i bolag som bidrar till samhällsnytta. Placeringarna ska vara hållbara för människor och miljön, och får inte göras i bolag som sysslar med fossila bränslen, vapen, tobak eller pornografi.

– Vår finanspolicy påverkar branschen, inte minst genom att stift och många kapitalägare utanför kyrkan använder sig av den. Kapitalförvaltare vänder sig därför ofta till oss och frågar hur vi ser på hållbarhetsfrågor. Vi försöker driva utvecklingen genom att ligga i framkant.

Fakta: Aktuell hållbarhets lista "Mäktigast i Hållbarhetssverige"

Tas fram genom att tidningens läsare nominerar personer som under det senaste året har satt agendan och drivit på utvecklingen i en mer hållbar riktning.

En jury vaskar därefter fram namnen ur nomineringarna, fjolårets lista och egna förslag.

Jurymedlemmarna får var och en sätta betyg på namnen. Därefter summeras resultatet.

Förstaplats 2021 fick Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige.

Taggar:

Klimat

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.