Journalist med fokus på psalmer

Efter att ha producerat hundratals ”Andliga sånger” i Sveriges Radio har Katarina Josephsson på senare tid även börjat skapa egna psalmer.

Varje söndagsmorgon klockan sex välkomnar Katarina Josephsson P2:s lyssnare in i psalmernas och de andliga sångernas värld. Både barndomsminnen och nyskapande får plats.

Tre dagar i veckan är Katarina Josephsson mitt i kulturkvarteret i Örebro, där Örebro kulturskola har fått sina nya lokaler nära Svenska kammarorkestern och stadsbiblioteket. Här träffar hon sina sångelever och arbetar med gymnasisterna på kulturskolans musikalutbildning. Efter tre terminer med speciallösningar kan de äntligen öva tillsammans på riktigt igen.

I genomsnitt en dag i veckan lägger hon på Sveriges Radios gudstjänster, som hon producerar från olika platser i området runt Örebro och Stockholm. Och en dag varje vecka är avsatt för Andliga sånger.

– Det är många som tror att jag arbetar i radiohuset, men vi spelar in dem i en källare i Hovsta, berättar Katarina Josephsson. Jag är frilans, och det är min inspelningstekniker Peter Lyxell också.

Andliga sånger är den del av Katarina Josephssons arbete som har varit sig mest lik de senaste två åren.

– Vi spelar alltid in två program i taget, och nu (i slutet av september, red:s anm) har vi gjort 667. Peter har varit med mig från början och känner programmet väl. En enda gång kunde vi inte ses, och jag blev tvungen att spela in i min garderob hemma. Det var ganska konstigt att stå där och prata rakt in i mina kläder. Men annars har vi arbetat ungefär som vanligt.

Andliga sånger har i olika former funnits som en del av Sveriges Radios utbud åtminstone sedan 1950-talet och på olika sändningstider. Bland de tidigare programledarna finns Kjell Lönnå, Claes Hollander och Erika Hedenström.

– Jag fick frågan i december 2008 när Erika Hedenström skulle vara föräldraledig. Claes Hollander är min radiomentor, och det var han som hade tipsat om mig. De behövde en ersättare direkt, och de sa att ”det är ju jul, du kan spela julmusik”. Men det var inget svårt beslut. Jag sa ja direkt.

Andliga sånger har två trogna lyssnarskaror: dels de som sätter på radion på söndagsmorgonen (bland dem finns både sådana som berättar om kaffe på sängen och sådana som hälsar från korna och morgonmjölkningen när de hör av sig), dels de som lyssnar i appen eller på webbplatsen vid andra tillfällen.

– Jag tänker alltid på morgonlyssnarna, säger Katarina Josephsson. Det kanske blir lite konstigt för dem som lyssnar i efterhand att jag säger ”god morgon”, men det blir riktigt konstigt för den som sitter i sängen med kaffe och tänt ljus om jag börjar med något pampigt.

De handskrivna breven har blivit färre sedan hon började, men aktiviteten på programmets Facebook-sida är desto större. Där kommer både spontana önskningar och svar på frågor, och när Katarina Josephsson berättar om planerade fördjupningar får hon ibland förslag på fler.

Att själv vara hemma i den andliga musikens värld, eller världar, är en av förutsättningarna för Katarina Josephssons arbete. Hon utbildade sig först till sångpedagog i Örebro och senare till journalist i Göteborg, och hennes uppväxt i Södertälje innan dess var full av både EFS och Svenska kyrkans körverksamheter och gudstjänstmusik. Hagabergs kapell, där hennes pappa Torsten Josephsson var präst, var hennes första församling.

– Jag var med på tältmöten, sommarjobbade i kyrkan, sjöng i kyrkan och spelade i kyrkan. Det var en trygg träning. Jag fick mycket positiv respons.

Jag är uppfödd på psalmer, och det är ett viktigt uppdrag att spela dem. De är något att hålla i när det blåser.

Både musiklinjen på Betelseminariet i Stockholm och musikhögskolestudierna i Örebro vidgade hennes andliga och musikaliska värld – hon mötte dåvarande Svenska baptistsamfundets och Örebromissionens musiktraditioner och gav sig in i gospelkörerna som körsångare, ledare och arrangör.

– Från 1988 var jag med och arbetade med gospelfestivalen i Stockholm. Gospelmusiken har varit viktig i mitt liv, och mycket av den är gammal gospel. Sam Cooke, The Clarke Sisters, Sister Rosetta Tharpe …

Rollen som programledare är journalistens. Samtidigt finns det utrymme för engagemang och entusiasm.

– Det finns lyssnare som tycker att mitt uppdrag är att vara evangelist. Och pappa skulle nog se det som att jag är evangelist och vara så lycklig och stolt. Men mitt uppdrag är att berätta om musiken och förhålla mig journalistiskt till den.

När programmet flyttade från P1 till P2 sommaren 2017 blev det en ganska stor förändring för både Katarina Josephsson och lyssnarna. Dels blev hon en del av en kanal där det finns många ”musiknördar” som gärna delar med sig av mycket till lyssnarna, dels blev programmet en kvart längre.

– Det var Peter som föreslog att vi skulle lägga in en fördjupning i varje program då, berättar Katarina Josephsson. Det har gjort arbetet ännu roligare och verkligen gett programmet ett mervärde.

Många av ämnena hittills har varit psalmförfattare.

– Jag är uppfödd på psalmer, och det är ett viktigt uppdrag att spela dem. De är något att hålla i när det blåser. När pappa låg för döden satt vi och sjöng psalmer för honom. Det var så självklart. Det är en sådan kvalitet i Lina Sandells texter, och i Fanny Crosbys. Och det finns många berättelser bakom psalmerna.

När Katarina Josephsson började arbeta med Andliga sånger fanns redan flera av de psalmskivor som hon själv tycker om och som det önskas mest från: den med jazzpianisten Anders Widmarks trio, Frälsningsarméns En salig samling, ett par med Lutherska Missionskyrkans kör, folkmusiksångerskorna Krajas Vackert väder. Mycket har också kommit ut de senaste åren.

– Lutherska Missionskyrkans kör har nog blivit lite huskör i programmet. Men önskningarna är olika – en del vill minnas psalmer från barndomen, eller strängmusik, och andra vill höra Freddie Wadling sjunga ”Blott en dag”, och det är alltid några som önskar ”Koppången” till jul.

För några år sedan gick Katarina Josephssons bror Anders AF-stiftelsens psalmskola och skickade henne sina nyskrivna texter. Det resulterade i tonsättningar, en ny grupp som fick namnet Katarina Josephsson Trio, många kyrkokonserter, skivan Och världen vaknar – och en start för Katarina Josephssons eget skrivande. Nu har hon både psalmer och annat material.

– Psalmskatten är så varierad, det finns psalmer för alla skeenden i livet. Vad som är en psalm är ju en stor och svår fråga … Men psalmer behöver inte vara kulturarv. De kan vara nya. Det är ett ständigt pågående skapande i psalm-Sverige. Det har varit fint att få sjunga våra nya psalmer tillsammans med församlingarna under våra konserter.

Fakta: Katarina Josephsson

Född i Södertälje

Sångpedagog och journalist, utbildad vid musikhögskolan i Örebro och Göteborgs universitet

Programledare för Andliga sånger och producent för Sveriges Radios gudstjänster

Katarina Josephsson Trio har gett ut psalmskivan Och världen vaknar och jazzskivan Dance of the Hempispheres

Taggar:

Radio

Anna Braw