
Se människan-scenen är en välbesökt plats på Bokmässan. Här en bild från förra året. Foto: Mikael M Johansson
Bokmässans teman 2025 är kärlek och lust samt dramatik. Ett särskilt fokus på Se människan-scenen kommer deckargenren att få. En världsstjärna på litteraturhimlen kommer också att komma.
Den 25-28 september är årets datum för Bokmässan i Göteborg. Mässan, som arrangerades första gången 1985, har i år landat på jorden efter fjolårets rymdtema – och Sápmi.
Under fyra dagar kommer kärlekens och lustens uttryck att skärskådas i mängder av seminarier och samtal. Som förberedelse söker bokmässan redan nu krisande par till medverkan i live-terapi och par som är villiga att vigas av författaren Björn Ranelid.
Svenska kyrka på plats
Kärlek ur olika perspektiv kommer att belysas – från skönlitteratur och poesi till filosofi och psykologi utlovar Bokmässan.
Som vanligt medverkar Svenska kyrkan på Bokmässan i Göteborg från sin Se människan-scen.
Programmet innehåller bland annat samtal mellan prästen Emma Audas och Jakob Wirén, ärkebiskopens teologiska sekreterare, om vad kyrkan med sin erfarenhet av kärlek och trohet kan säga om dejting och åtrå. Anna Karin Hammar och Ninna Edgardh talar med stiftsprosten i Göteborg, Fredrik Ivarsson, om en queer kärleksresa och författaren Ann-Helén Laestadius talar om omöjlig kärlek och en uppväxt i skuggan av laestadianismen. Vem bär ansvar för skammen som gått i arv?
Om att vara snäll
En poesibok för äldre barn, om sorg, mobbning och identitet, lyfter hur det är att vara kär och få sitt hjärta krossat. Om den talar författaren Hanna Lundström tillsammans med prästen Lena Sjöstrand. Per Starke, chef för gemensamma funktioner på kyrkokansliet, talar med Tatjana Brandt om det är svårare att vara människa i dag än för 300 år sedan, utifrån Brandts bok Drömmaren Rousseau.
Om vad det innebär att vara snäll, om att navigera i föräldraskapet, om varför så få kommer ut som bisexuella är andra ämnen som avhandlas på Se människan-scenen.
Ett annat tema på årets bokmässa är dramatik. Det blir också en litterär gudstjänst om kärlekens kraft. Gudstjänsten leds av Lars Björksell, kyrkoherde i Halmstad.
Världskänd författare
Deckaren som litterär spelplats för frågor om existensen lyfts också på Se människan-scenen. Samhällets svek lyfts i ett samtal mellan författarna Sofie Sarenbrant och Lotta Olsson.
Ärkebiskop Martin Modéus samtalar med sångerskan Carola Häggkvist om livet och tron. I ett samtal med den världskände författaren Dan Brown lyfter ärkebiskopen det mänskliga medvetandet.
Åke Bonnier, biskop emeritus, kommer att samtala med journalisten Cecilia Uddén om Mellanöstern under rubriken Allt har en smak av aska. Biskop Mikael Mogren reflekterar i en morgonmeditation om hur tron påverkar våra relationer och genomsyrar samhället på ett sätt som man inte alltid är medveten om.
Lyrik med emerita
Tidigare ärkebiskopen Antje Jackelén samtalar med språkvetaren Fredrik Lindström om lyrik. Vid ett annat tillfälle tar hon upp förundran inför människan, existensen, jorden och universum med författaren Björn Ranelid och fysikern Ulf Danielsson under rubriken Människan är ett mirakel.
Klimatet har också sin givna plats på scenen. Bland annat samtalar Henrik Grape, senior rådgivare hos Kyrkornas världsråd, med journalisten Erika Bjerström. Med författaren Anita Goldman talar Henrik Grape om hur människan måste analysera sitt sätt att leva och det historiska förhållningssättet för att kunna bryta klimatnödläget.
Fakta: Bokmässan i Göteborg 25–28/9
Seminarieprogrammet är släppt och finns på Bokmässans hemsida
Svenska kyrkans program för bokmässan läggs ut på svenskakyrkan.se/bokmässan
LÄGG TILL NY KOMMENTAR
Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.