Kommunal varslar om strejk i Svenska kyrkan

Kommunals förbundsordförande Malin Ragnegård vill förhandla fram ett bättre omställningsavtal för medlemmar som arbetar i Svenska kyrkan. Foto: Kommunal

500 anställda i Svenska kyrkan kan komma att tas ut i strejk. Det varslar Kommunal om efter att ha fastnat i sina förhandlingar med Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation (Skao).

I ett pressmeddelande berättar Kommunal att de kommer att ta till konfliktåtgärder mot Skao om parterna inte har kommit överens innan 22 april. 

Då läggs en nyanställnings- och inhyrningsblockad samt en mer- och övertidsblockad. Dessa åtgärder gäller samtliga 5200 av Kommunals medlemmar som arbetar i Svenska kyrkan. 

Som ett andra steg går 500 medlemmar från i hela Sverige ut i strejk från den 27 april. Bland de strejkande kommer det att finnas vaktmästare, lokalvårdare och krematoriearbetare. 

– Anställda i Svenska kyrkan gör ett viktigt arbete, inte minst när man drabbas av sorg, trauman eller kris. Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation verkar inte hålla med och vill göra kraftiga försämringar i medlemmarnas arbets- och lönevillkor, vilket Kommunal inte kan gå med på, säger Malin Ragnegård, förbundsordförande för Kommunal, i pressmeddelandet.

Vid årsskiftet sa Skao upp det kollektivavtal för allmänna villkor och löner samt det omställningsavtal som Skao och Kommunal hade. Sedan dess har man förhandlat om nya avtal, utan att enats. 

Det är anledningen bakom att Kommunal nu varslar om strejk. Utgångspunkten för Kommunal är att ett avtal med Skao ska innehålla ett omställningsavtal likvärdigt det som har förhandlats fram på svensk arbetsmarknad.

Malin Ragnegård säger i pressmeddelandet att en strejk alltid är en sista utväg och inget Kommunal gör lättvindigt. Men att det är omöjligt för att acceptera ett avtal där medlemmarna i Kommunal skulle gå med på villkorsförsämringar vad gäller omställningsmöjligheter. 

Vision begär medling i förhandlingar med Skao

Fackförbundet Vision begär medling i de förhandlingar som pågår med Skao. 

Vision begär medling för att underlätta att komma överens om ett nytt kollektivavtal. Det är viktigt eftersom Visions medlemmar i Svenska kyrkan väntar på att få ut sina löner. 

Vision menar att Skao har sagt upp avtalet för allmänna villkor och löner för att sätta press på fackförbunden. 

– Vision är mycket kritiska till det oansvariga sätt som Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation har hanterat detta på. Det var helt omotiverat att säga upp löne- och villkorsavtalet. Dessutom ställer arbetsgivarorganisationen orimliga krav på försämringar för våra medlemmar och det kan vi inte acceptera, säger Eva-Lotta Nilsson, förhandlingschef i Vision, i ett pressmeddelande

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.