Nu kritiseras de som säger nej till vapenaktier

"Det skulle vara väldigt märkligt om kyrkan samtidigt tjänade pengar på väpnade konflikter", säger Gunnela Hahn, som är chef för hållbara investeringar i Svenska kyrkan. 

Banker som ratar investeringar i försvarsindustrin i sina fonder får hård kritik. Inte heller Svenska kyrkan köper aktier i sådana företag.
 - Det skulle vara märkligt om kyrkan tjänade pengar på väpnade konflikter, säger kyrkans hållbarhetschef Gunnela Hahn.

Rysslands attack på Ukraina har skapat nya prioriteringar; plötsligt står det svenska försvaret och dess kapacitet i fokus, inte hållbarhetsfrågor och avrustning. Flera banker och finansiella institutioner har fått hård kritik för de valt bort investeringar i företag som till exempel tillverkar vapen. PM Nilsson, ledarskribent i Dagens industri, menar till exempel att det försvagar demokratin att viktiga finansmarknadsaktörer klassar konventionella försvarsföretag som ohållbara.

Gunnela Hahn, som är chef för hållbara investeringar i Svenska kyrkan, berättar att hon upplevt ett ifrågasättande av Svenska kyrkans policy att inte investera i försvarsindustrin. Hon poängterar att investeringspolicyn, som är fastslagen av kyrkostyrelsen, måste tolkas på rätt sätt.

– Det är självklart att Sverige ska ha ett försvar, erkända stater har en rätt att försvara sig, men det är en annan fråga var kyrkan väljer att investera sitt kapital, säger hon.

Hon ser alkoholbranschen som en parallell. 

Svenska kyrkan ser nyttan med alkoholhaltiga drycker, men investerar ändå inte i sådana företag till följd av risken för missbruk och det elände som missbruk leder till.

Hon är övertygad om att svenska bolag som Saab har möjlighet att finansiera sin verksamhet på annat sätt än genom Svenska kyrkans medel.

 Kyrkan har ju också en roll att verka i konfliktdrabbade områden. Det skulle vara väldigt märkligt om kyrkan samtidigt tjänade pengar på väpnade konflikter, säger hon.

Hon har förståelse för att somliga inte förstår hur Svenska kyrkan kan vara för ett försvar men inte vill investera i det.

 Att försvara sig är en rättighet och kyrkan kan investera i en del försvarsprodukter. Men många produkter kan användas både till anfall och försvar. Hållbara investeringar handlar om att försöka driva utvecklingen i samhällsekonomin och bygga hållbara värden, inte att investera i allt som samhället för tillfället behöver, säger hon. 

Vapenindustrin har genom tiderna uteslutits av etiska investerare på grund av dess koppling till korruption, penningtvätt, diktaturer, orättfärdiga krig och förödelse. Det finns gott om banker och fonder som gärna finansierar den genom till exempel lån och obligationer.

Bengt Kjellgren, ledamot för Borgerligt alternativ i kyrkostyrelsen, ser ingen anledning att ändra i Svenska kyrkans investeringspolicy.

 Det är en exceptionell situation, men kyrkan ska inte bidra till att utveckla vapen. Där är vi tydliga, säger han.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.