Många anmälningar om dyrt utträde

Konsumentverket

"Det är inte otillåtet att ta betalt för en tjänst som går att få gratis hos någon annan aktör", säger Daniel Eliasson, jurist på Konsumentverket.

Anmälningar mot företaget bakom Kyrkoskatten.se rasar in till Konsumentverket. Det är gratis att lämna Svenska kyrkan, men Kyrkskatten.se tar betalt för att hjälpa människor att gå ur.

Oktober är den månad då Svenska kyrkan har störst antal utträden, då många går ur före den sista oktober för att undvika kyrkoavgiften det kommande året. Den som googlar på ”gå ur Svenska kyrkan” får som främsta sökresultat en annons från Kyrkoskatten.se.

Konsumentverket: Inte otillåtet

På den sidan kan man få veta hur mycket man sparar på att lämna kyrkan, och mot en avgift på 369 kronor får man en ifylld blankett skickad hem till sig. Den som vill lämna måste sedan skriva under och skicka den till den egna församlingen. Företaget tjänar alltså pengar på en tjänst som är helt gratis.

- Det är inte otillåtet att ta betalt för en tjänst som går att få gratis hos någon annan aktör. Det är däremot viktigt att det tydligt framgår vad tjänsten kostar och vad konsumenten får genom att köpa den, säger Daniel Eliasson, jurist på Konsumentverket.

Företaget anmält mer än 500 gånger

Företaget bakom Kyrkoskatten.se heter Accord alliance och är registrerat på Seychellerna. Konsumentverket har haft kontakt med företaget.

- Genom Konsumentverkets tillsynsärenden mot Kyrkoskatten så har ändringar och förtydliganden gjorts avseende konsumentens ångerrätt, kontaktuppgifter till bolaget samt de annonser som bolaget använder, säger Daniel Eliasson.

De förtydligandena verkar dock inte ha hjälpt, för anmälningar fortsätter att komma in till Konsumentverket. Företaget har sedan den första januari 2020 fram till den 13 oktober anmälts 522 gånger till Konsumentverket. Bara från den första september har det kommit in 14 anmälningar.

Kyrkskatten.se tar betalt för att hjälpa människor att gå ur Svenska kyrkan

Bild från startsidan av Kyrkoskatten.se. Många människor har genom åren blivit upprörda och hört av sig till Svenska kyrkan om bluffakturor eller blivit lurade att betala för att gå ur.

Svenska kyrkan känner till verksamheten

Svenska kyrkans kommunikationschef Pia Dahlén är väl medveten om Accord alliances verksamhet. 

- Det är inte olagligt att ta betalt för en tjänst som egentligen är gratis, men det skadar Svenska kyrkan att det finns företag som har det som affärsidé att tjäna pengar på att människor lämnar, säger hon.

"Anmäl bluffakturor till Konsumentverket"

Genom åren har många upprörda människor hört av sig till Svenska kyrkan och berättat att de fått bluffakturor eller blivit lurade att betala för att gå ur.

- Vi hänvisar dem till att anmäla företaget hos Konsumentverket, vilket många har gjort, säger hon.

Den som googlar ”gå ur Svenska kyrkan” får inte bara upp kyrkoskatten.se. Även Svenska kyrkan kommer nu högt upp på sidan, vilket är ett sätt att agera mot Accord alliance.

- Vi vet att om vi får tillfälle att berätta om Svenska kyrkans verksamhet så minskar benägenheten att gå ur. Vi vill också informera om att det är gratis, för den som ändå går ur.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.