Provmissen: Blandar Fader vår och trosbekännelsen

Nyligen hade landets niondeklassare nationella prov. Men en av frågorna i religionskunskap fogar samman Fader vår med trosbekännelsen - ett fel som ingen lärare hittills har uppmärksammat.

– Vi får göra en utvärdering kring vilka åtgärder vi ska göra framöver, och se till att undvika liknande misstag i framtiden, säger Hanna Karlsson, undervisningsråd på Skolverket.

Eleverna skulle para ihop sex texter med rätt världsreligion och religiös handling eller grundtanke. Men det kristna exemplet blev en mix av Herrens bön och den apostoliska trosbekännelsen:

”[S]å som i himlen /…/ på tredje dagen uppstånden”, lyder ett utdrag ur frågan.

Det rätta svarsalternativet i provet är Fader vår/bön.

– Det har blivit ett olyckligt korrekturfel, säger Hanna Karlsson.

– Uppgiften hade från början ett upplägg med en deluppgift kopplad till Fader vår och en deluppgift kopplad till den Apostoliska trosbekännelsen. I slutskedet av redigeringsprocessen gjordes en justering och då slogs dessa av misstag ihop, vilket resulterat i ett fel i det faktiska provet. 

Det har hittills inte kommit in några rapporter från lärare om felet, men enligt myndigheten ska de  besvara en enkät om provet senaste den 30 juni.

– Då får vi se om detta har uppmärksammats eller om det blivit något fel på svaren och vi kan också analysera om det påverkat elevsvaren på den specifika frågan.

Om en elev ändå svarar trosbekännelsen – hur kommer det att bedömas?

– De olika svarsalternativen i uppgiften är sådana att misstaget inte hindrar eleverna från att lösa uppgiften på ett adekvat sätt. Som uppgiften i sin helhet är konstruerad bedömer vi därför att felet inte har påverkat provresultatet.

Att det ännu inte har uppmärksammats – vad säger det om kunskapen kring kristna texter?

–Jag kan inte svara på det. Det kan ha att göra med formatet på frågan, att eleverna går in och läser den första delen av texten och tycker sig kunna lösa uppgiften utifrån den information som de fått där eller att de genom uteslutningsmetoden har kunnat lösa uppgiften trots det korrekturfel som finns i den. 

Taggar:

Skola

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.