Hbtq-utställning togs ner i S:t Pauli

Foto: Pontus Tideman

Fotoutställningen God love pride av konstnären Ilar Gunilla Persson skulle ha visats i S:t Pauli kyrka under sommaren. 

Dåvarande kyrkoherde Per Svensson stoppade utställningen med motiveringen att regelverket inte har följts.

Konstnären tror att homofobi ligger bakom.

Uppdaterad med kommentar från Malmö pastorat

– De har en historia av konflikter i S:t Pauli kyrka runt denna typen av konst. Det är sorgligt, jag tror det är av homofobiska skäl som den inte kommer visas, säger fotokonstnären Ilar Gunilla Persson till Sydsvenskan som inte har fått något svar på varför utställningen stoppades.

Tidigare togs Elisabeth Ohlsons verk Paradiset och trycket av hennes tavla Nattvarden bort från S:t Pauli kyrka i Malmö.

– Om en kyrka i Malmö vill sätta upp något permanent är det kyrkorådet som ska besluta det och någon sådan ansökan har aldrig gjorts. Det är olyckligt att det blivit så här och det beror på ett missförstånd. Det handlar inte om hbtq-frågor utan om formalia, sade Per Svensson till Kyrkans Tidning tidigare i år.

God love pride samlar fotografier och hbtq-personers berättelser om att växa upp i religiösa och konservativa miljöer, och som tidigare visats i exempelvis Markuskyrkan i Stockholm

Planerna på att ta utställningen till S:t Pauli kyrka formades redan förra året. Initiativtagarna siktade på öppning av God love pride i samband med Malmö Pride den 7 juni i år. Men veckan innan kom beskedet att utställningen inte blir av. 

Tillfälliga utställningar är inte alltid tillståndspliktiga, enligt länsstyrelsen som dock gav S:t Pauli tillstånd. Per Svensson menar dock att orsaken till stoppet var att tillståndet hos länsstyrelsen söktes först efter att tavlorna hade börjat hängas upp. Att det skulle ha med utställningens innehåll att göra avvisar han.

Det gör också Karin Rosvall, kommunikationschef vid Svenska kyrkan i Malmö. Till Kyrkans Tidning påpekar hon att stoppet av utställningen inte handlar om hbtq-frågor.

– Det har att göra med tillståndsprocessen.

– Det har varit rörigt kring vem som ska söka tillstånd och i vilken ordning. Det är det vi ska försöka reda ut. Men det har ingenting med hbtq att göra.

Vem är det som är ansvarig för att det blir tydligt att det blir rätt?

– Det är kyrkoherden som är högsta ansvarig för pastoratet. 

Konstnären säger att hon inte fått något konkret svar på varför utställningen inte blev av. Varför har hon inte fått det beskedet?

– Det är en fråga vi får titta på, det är självklart jätteviktigt att kommunicera det.

Sydsvenskan har tagit del av ett protokoll från verksamhetsrådet som visar att fotoutställningen God love pride godkändes. Temporära utställningar behöver heller inte informeras om till kyrkorådet.

– Frågan är vad en temporär utställning egentligen är. Ofta handlar det om planscher, roll-ups eller liknande som inte innebär någon som helst åverkan på kyrkorummet. Då behövs det inte heller något tillstånd från länsstyrelsen. Men om man i stället börjar snickra eller borra så krävs det tillstånd, även om utställningen i sig är tillfällig, säger Per Svensson till Dagen.

Taggar:

Hbtq

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.