Hållbar förvaltning av kyrkans skogar ska utredas

Kyrkomötet ser olika på behovet av att utreda förändringar av skogsbruket. Foto: Mikael M Johansson, Johan Gunséus/TT

Svenska kyrkans skogsförvaltning är redan så bra ur miljösynpunkt att det inte behövs en utredning för att se över riktlinjerna, menade många debattörer. Men det höll inte kyrkomötets majoritet med om, utan den beslutade att kyrkans skogsbruk ska utredas.

Magnus Ek, Centerpartiet (C) ville precis som många andra centerpartister inte se någon utredning utan menade att skogsbruket bedrivs på ett föredömligt sätt.

- Skogsbruket som det bedrivs utgår i botten från skogsvårdslagstiftningen. Alla stift är certifierade. Dessutom står det i kyrkoordningens skrivelser att skogsbruket ska bedrivas etiskt efter svenska kyrkans värderingar. Det är precis det som sker, sade han.

Gunilla Franzén (C), är förvaltarskapsutskottets ordförande och var talesperson i debatten. Utskottet föreslår att kyrkomötet beslutar om att ge kyrkostyrelsen i uppdrag att utreda hur kyrkoordningens bestämmelser ska utformas för att säkerställa en så ekologiskt, ekonomiskt, socialt och andligt hållbar skogsförvaltning som möjligt utifrån mänskliga rättigheter, biologisk mångfald och klimatet.

- Varför nu? Flera gånger har ett sånt här förslag avvisats. Men världen ser annorlunda ut än för fem eller 10 år sen. Klimatförändringarna och behovet av hållbarhetsarbete är påträngande. Där är skogen viktig. Både ekologiskt, ekonomiskt, socialt och andligt, sa Gunilla Franzén.

Frågan kring nya riktlinjer aktualiserades från början i motioner av fyra grupper (Socialdemokratena, Miljöpartister i Svenska kyrkan - de gröna (Mpsk), Vänstern i Svenska kyrkan (Visk) och Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (Posk) som förespråkar striktare regleringar för att säkerställa ett hållbart skogsbruk på kyrkans mark.

Agneta Granström: (MPSK) yrkade bifall till utskottets förslag om en utredning.

- Vi ska värna biologiska mångfalden och skapelsen. Det är kyrkans viktigaste uppdrag. Vi är förvaltare för nästa generation. Kyrkan kan vara en förebild och gå först.

Tomas Fors (C) menade att kyrkan redan går före och förvaltar enligt aktuella rön:

- Kyrkan är redan idag bäst i klassen. Det pågår jättestora förändringar inom EU som kommer att påverka våra skogar. Vi har en stark moralisk kompass. Låt oss vara trygga med oss själva.

Några av talarna var själva skogsägare och nämnde detta i sina anföranden. Något som fick Sven-Gunnar Persson (Posk) att reagera:

- Vi har hört en lång rad företrädare från en nomineringsgrupp som är skogsägare själva. Jag har stor respekt för dem. Men det pågår också en debatt i samhället som ger en delvis annan bild än att allt är bra i skogen.

Under tisdagsförmiddagen röstade kyrkomötet för att en utredning, i enlighet med utskottets förslag.

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.