Om valet av ny direktor: ”Präst inte ett måste”

Johan Karlström, ordförande Stockholms stadsmissions styrelse. Foto: Robin Benigh/Stockholms stadsmission
Åsa Paborn, ny direktor för Stockholms stadsmission. foto: Sara Arnald

Stockholms stadsmission har en tradition av att utse en präst eller diakon till direktor. Så blev det inte denna gång.

Enligt styrelseordföranden har andra egenskaper vägt tyngre.

I tisdags tillträdde Åsa Paborn som ny direktor för Stockholms stadsmission. Styrelseordförande Johan Karlström säger att ett grundligt rekryteringsarbete har gjorts för att få fram den kandidat som bäst passar styrelsens kravprofil.

– Vi har tittat inom en mängd olika områden i samhället, allt ifrån kyrkans värld till ideella sektorn, näringslivet och offentliga sektorn. Vi har sedan vaskat fram den person som vi är övertygade om kommer att göra ett bra jobb framöver.

Egenskaper som styrelsen tyckt varit viktiga hos den nya direktorn säger Johan Karlström är gott ledarskap och erfarenhet av att leda en stor organisation. Det har också varit ett krav att kandidaterna delar den kristna värdegrund som Stockholms stadsmission vilar på, samt meriterande att personen är en duktig extern kommunikatör.

Åsa Paborn har lång erfarenhet av mediebranschen. Bland annat har hon varit direktör på Utbildningsradion och kanalchef på Sveriges radio. De senaste fyra åren har hon varit förbundsdirektör för studieförbundet Bilda.

Stockholms stadsmission har av tradition haft präster som direktorer. Det står i organisationens stadgar att direktorn ”bör vara präst, diakon eller motsvarande”.

– Vi har naturligtvis haft med det som ett kriterium, dock inte som ett absolut måste. Vi har tittat på den sektorn också, men när vi har sammanvägt allting har den erfarenhet som Åsa har vägt över. Hon har jobbat i den ideella sfären och på Bilda har hon befunnit sig i den kyrkliga världen och brinner för den värdegrunden, säger Johan Karlström.

Att ni nu valde att inte ha en präst eller diakon som direktor, vad säger det om Stockholms stadsmissions inriktning framöver?

– Den kristna värdegrunden är det fundament vi står på. Det har det varit under alla år som Stockholms stadsmission funnits och det ska det fortsätta att vara.

– Däremot förändras vår omvärld hela tiden. Vi ser nya grupper av människor som lever i utsatthet och möter nya frågeställningar. Vi måste hela tiden modernisera oss. Vi ska fortsätta att vara en samhällsaktör, men med fötterna stående stadigt på den värdegrund vi har.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.